Ябълковият оцет се използва не само в готвенето, но и

...
Ябълковият оцет се използва не само в готвенето, но и
Коментари Харесай

Ябълковият оцет: Здравословно решение при редица заболявания

Ябълковият оцет се употребява освен в готвенето, само че и в националната медицина в продължение на хиляди години.

Удивителното е, че този естествен артикул е съхранил всички скъпи субстанции на плодовете, от които е изработен.

Ябълковият оцет има потвърдени противовъзпалителни и абсорбционни свойства.

Обогатен е с ензими и киселини, получени по време на ферментация. Съдържа един от най-мощните антиоксиданти – провитамин А, както и доста на брой нужни за естественото действие на тялото ензими.

Какво е ябълков оцет и по какъв начин се прави?

Ябълковият оцет е тип оцет, изработен от ябълков сайдер, който е претърпял ферментация, с цел да образува пробиотици и ензими, стимулиращи здравето, което му дава доста по-малко захар и по-малко калории от ябълков сок или ябълков сайдер.

Исторически, ябълковият оцет е бил употребен за разнообразни цели, като подкрепяне на детоксикацията на черния дроб, филтриране на кръвта, разчистване на лимфните възли и повишение на имунитета. В антична Гърция Хипократ даже предписва, че се смесва с малко мед, с цел да се излекува кашлица и настинка.

Днес освен, че може да се употребява като естествено средство за лекуване на разнообразни болести, само че може да се добави и към салатни дресинги или да се употребява, като ефикасен напълно натурален домакински почистващ препарат и дезинфектант.

Разлика сред ябълков сайдер и ябълков оцет

Ябълковият сайдер е изработен от пресни пресовани ябълки. Той е сходен на ябълковия сок, само че не е филтриран или обработен по същия метод.

Ябълковият оцет въпреки това, в действителност е изработен от ябълков сайдер, който е ферментирал от дрожди и бактерии, което трансформира захарите в алкохол. След това се подлага на втори ферментационен развой, при който алкохолът се трансформира в оцетна киселина.

Този развой на ферментация регистрира многочислените изгоди за здравето от ябълков оцет и е повода, заради която той е в положение да понижи холестерола, да поддържа равнищата на кръвната захар постоянни и да облекчава киселинния отлив.

6 потвърдени изгоди за здравето

1.Регулира равнищата на Кръвната захар

Способността на ферментиралия ябълков сок да поддържа естествени равнища на кръвна захар е една от най-добре проучваните му изгоди.

Ябълковият оцет сполучливо покачва чувствителността към инсулин. Инсулинът е хормонът, виновен за превозването на захар от кръвта към тъканите, където може да се употребява като гориво. Поддържането на високи равнища на инсулин може да провокира инсулинова устойчивост, което понижава нейната успеваемост и води до висока кръвна захар и диабет.

Редица изследвания демонстрират, че приемането на оцет оказва помощ доста да се усъвършенства инсулиновата сензитивност с до 34% при хора с диабет тип 2 или инсулинова устойчивост.

За да запазите равнищата на кръвната захар постоянни, пробвайте да разредите една супена лъжица ябълков оцет в 250 мл. вода и да консумирате преди хранене. Освен това, не забравяйте да увеличите потреблението на фибри и протеинови храни, с цел да намалите равнищата на кръвната захар още повече.

Този развой е извънредно значим за оптимално изгаряне на мазнини.

2. Подпомага процеса на намаляване

Проучванията демонстрират, че ферментиралата напитка от ябълки може да увеличи ситостта за нескончаем интервал от време, което го прави подобаващ съдружник в битката с наднорменото тегло. Доказано е, че потреблението на ябълков оцет понижава общия калориен банкет с до 275 калории дневно, подпомагайки всяка диета.

Консумирането на дребни количества ябълков оцет може да ви помогне да намалите тежестта си по натурален път. Ябълковият пектин съдържа водно разтворими диетични нишки (фибри). В композиция с оцетната киселина те всмукват и разтварят мазнините и холестерола. Разтворените мазнини и неприятен холестерол се изхвърлят на открито посредством отделителната ни система.

Въпреки това, единствено приема на ябълков оцет ще способства за най-малък резултат. Не забравяйте да го употребявате в композиция със здравословен хранителен режим и деен метод на живот, с цел да постигнете по-добри резултати.

За да се укрепи действието се предлага по време на банкет на ферментирал ябълков сок, да се усили и приемът на вода.

3. Предпазва сърцето и понижава риска от сърдечно-съдови болести

Оцетната киселина е един от главните съставни елементи на всички оцети. При редица проучвания с животни се следи понижаване на общия холестерол и триглицеридите след банкет на ябълков оцет.

Подобни резултати са открити и при хора, като дневният банкет на 15 мл. оцет се свързва с намалено кръвно налягане, триглицериди и холестерол. Тези резултати подхождат на по-добро здраве на сърцето и понижен риск от сърдечно-съдови болести.

При физическо натоварване или стрес се следи ускорено повишаване на равнищата на млечната киселина (мускулна треска). Предполага се, че в ябълковия оцет се съдържа субстанция, която работи като антидот на тази киселина. Според доста учени се дължи на количеството калий, ензими и някои аминокиселини, които вземат участие в състава на оцета.

Доказано е, че потребните бактерии, калият и пектинът в ябълковия оцет имат способността да ускорят метаболизма.

6. Помага при стомашни киселини, оригване и гадене

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР