Ябълките са една от най-достъпните здравословни храни. Те са и

...
Ябълките са една от най-достъпните здравословни храни. Те са и
Коментари Харесай

Защо е по-добре да не белите ябълките

Ябълките са една от най-достъпните здравословни храни. Те са и извънредно разнороден плод – сортовете са безкрайни, а всеки от тях предлага друг усет и текстура, с цел да угоди на най-капризното небце. Друг плюс е, че те са извънредно лесни за консумация – на процедура е належащо просто едно измиване. За по-придирчивите хора обаче има спънка – кората.

Каквато и да е повода да белите ябълките си, би трябвало да знаете, че в кората на този плод в действителност се крият най-големите изгоди.

Защо не трябва да белите ябълките?

На първо място, в кората се съдържат по-голямата част от фибрите. С кората цяла ябълка съдържа съвсем 5 грама фибри, а без нея – едвам 2. В обвивката на плода се намират и множеството витамини. Причината е, че при зреенето, точно кората е поемала слънчевите лъчи и нутриентите. Ако консумирате ябълките обелени, се лишавате от голямо количество витамини и минерали, които вършат този плод толкоз потребен.

Един от най-важните антиоксиданти в ябълките се съдържат в кората ѝ. Той оказва помощ за функционалността на белите дробове и поддържа паметта. Той е и обвързван с понижен риск от развиване на Алцхаймер. Обелите ли плода, тези изгоди напълно се губят.

 Ябълки

В кората се съдържа и специфичен нутриент, който е обвързван с понижен риск от развиване на рак – на черния дроб, на дебелото черво и на гърдата. Полифенолите, които също се съдържат в кората, стопират растежа на злокачествените кафези в организма ни, потвърждават скорошни изследвания.

В нея се съдържат и киселини, поради които ябълката носи славата си на пръв асистент при отслабването. Фибрите, за които към този момент споменахме, също имат значима роля при отслабването – те на процедура вършат плода муден въглехидрат. Освен това те засищат, което автоматизирано води до банкет на по-малко калории.

Някои родители белят ябълките и ги режат на късчета, тъй като по този метод те са по-лесни за консумация от децата. Препоръките на специалистите са кората да не се отстранява, даже и за най-малките, тъй като по този метод се губят съществени свойства и витамини.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР