Ябълките са един от най-популярните плодове в света - и

...
Ябълките са един от най-популярните плодове в света - и
Коментари Харесай

10 неща, които ще се случат с тялото ни, ако ядем ябълки всеки ден

Ябълките са един от най-популярните плодове в света - и то с добра причина. Те са извънредно здравословен плод с доста подкрепени от проучвателен изгоди.
Ябълката е дърво от рода Malus, принадлежащ към семейство Розови (Rosaceae), и е едно от най-широко култивираните дървета. 
Видът произлиза от Западна Азия, където към момента могат да се открият диворастящите прародители. Ябълките са измежду първите дървета, които са били култивирани от хората, а разнообразието от сортове доближава до 7500 вида. Всеки вид се отличава с разнообразни размери, интервал на разцвет и характерности на плода.

Годишната продукция на ябълки в международен мащаб надминава 64 милиона тона годишно. Сред огромните производители на ябълки са Китай, Съединени американски щати, Иран, Турция, Русия, Италия и Индия.
10 невероятни изгоди от ябълките
1. Ябълките са питателни

- Калории: 95
- Въглехидрати: 25 грама
- Фибри: 4 грама
- Витамин С: 14% от нужния дневен прием 
- Калий: 6% от нужния дневен банкет
- Витамин К: 5% от нужния дневен банкет
Нещо повече, същата порция обезпечава 2–4% от от нужния дневен банкет за манган, мед и витамините A, E, B1, B2 и B6.
Ябълките също са богат източник на полифеноли. Въпреки че етикетите за хранителни субстанции не изброяват тези растителни съединения, те евентуално са виновни за доста от изгодите за здравето.
За да извлечете максимума от ябълките-  не белете ябълките. Кората съдържа половината от фибрите и доста от полифенолите.
2. Ябълките може да са потребни за намаляване
Ябълките са с високо наличие на фибри и вода - две качества, които ни карат да пълнеем.
В наскорошно изследване в Съединени американски щати хората, които яли ябълка преди хранене, се усещат по-силни от тези, които употребяват ябълков сок.
В друго 10-седмично изследване при 50 дами с наднормено тегло, участниците, които са яли ябълки, са изгубили приблизително 2 кг и са приели по-малко калории, спрямо тези, които са яли овесени бисквитки със сходно наличие на калории и фибри.
Проучване при затлъстели мишки открива, че тези, които получават добавка от смлени ябълки и концентрат от ябълков сок, губят повече тегло и имат по-ниски равнища на " неприятен " LDL холестерол, триглицериди и общ холестерол от контролната група.
3. Ябълките може да са потребни за сърцето ви
Ябълките са свързани с по-нисък риск от сърдечни болести.
Една от аргументите може да е, че те съдържат разтворими фибри - типът, който може да помогне за намаление на равнищата на холестерола в кръвта.
Ябълките съдържат и полифеноли, които имат антиоксидантно деяние. Много от тях са съсредоточени в корите.
Един от тези полифеноли е флавоноидният епикатехин, който може да намали кръвното налягане.
Анализ на изследванията открива, че високият банкет на флавоноиди е обвързван с 20% по-нисък риск от инсулт.
Флавоноидите могат да оказват помощ за попречване на сърдечни болести, като намаляват кръвното налягане, понижават „ неприятното “ LDL окисление и работят като антиоксиданти.
Друго изследване свърза потреблението на плодове и зеленчуци с бяло месо, като ябълки и круши, с понижен риск от инсулт. На всеки 25 грама - към 1/5 чаша ябълкови филийки - употребявани, рискът от инсулт понижава с 9%.
4. Те са свързани с по-нисък риск от диабет
Няколко изследвания свързват яденето на ябълки с по-нисък риск от диабет вид 2.
Консумацията на една ябълка дневно е обвързвано с 28% по-нисък риск от диабет вид 2, спрямо яденето на никакви ябълки. Дори яденето единствено на няколко ябълки седмично имал сходен предпазен резултат.
Възможно е полифенолите в ябълките да предотвратяват увреждането на тъканите на бета клетките в панкреаса ви. Бета клетките създават инсулин в тялото ви и постоянно се повреждат при хора с диабет вид 2.

5. Те могат да имат пребиотични ефекти 
Ябълките съдържат пектин, тип фибри, които работят като пребиотик. Това значи, че се храни с положителните бактерии в червата ви.
Човешкото черво не всмуква фибри по време на храносмилането. Вместо това те отиват към дебелото ви черво, където може да се насърчи растежа на положителните бактерии. Също по този начин се трансформират в други потребни съединения, които циркулират назад през тялото ви.
Новите проучвания допускат, че това може да е причина за някои от защитните резултати на ябълките против затлъстяване, диабет вид 2 и сърдечни болести.
6. Веществата в ябълките могат да оказват помощ за попречване на рак
Изследванията в епруветки демонстрират връзка сред растителните съединения в ябълките и по-ниския риск от рак.
Освен това, едно изследване при дами оповестява, че яденето на ябълки е обвързвано с по-ниска степен на гибел от рак.
Учените считат, че техните антиоксидантни и противовъзпалителни резултати може да са виновни за евентуалните им превантивни резултати против рак.
7. Ябълките съдържат съединения, които могат да оказват помощ в битката с астмата
Ябълките, богати на антиоксиданти, могат да оказват помощ за предотвратяване на белите дробове от оксидативно увреждане.
Голямо изследване на повече от 68 000 дами открива, че тези, които ядат най-вече ябълки, имат най-ниския риск от астма. Яденето на към 15% от огромна ябълка дневно е обвързвано с 10% по-нисък риск от това положение.
Ябълковата кора съдържа флавоноида кверцетин, който може да помогне за контролиране на имунната система и понижаване на възпалението. Това са два метода, по които може да повлияе на астма и алергични реакции.
8. Ябълките може да са потребни за здравето на костите
Яденето на плодове е обвързвано с по-висока компактност на костите, което е маркер за здравето на костите.
Изследователите считат, че антиоксидантните и противовъзпалителни съединения в плодовете могат да оказват помощ за поощряване на костната компактност и издръжливост.
Някои проучвания също по този начин демонстрират, че съответно ябълките могат да повлияят позитивно на здравето на костите.
В едно изследване в Съединени американски щати дамите са яли храна, която е включвала или пресни ябълки, обелени ябълки, ябълков сос или никакви ябълкови артикули. Тези, които ядат ябълки, изгубили по-малко калций от тялото си, в сравнение с контролната група.

9. Ябълките могат да предпазят от пострадване на стомаха от НСПВС
Класът на обезболяващи, прочут като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), може да нарани лигавицата на стомаха ви.
Проучване в епруветки и плъхове открива, че изсушеният от заледяване дестилат от ябълки спомага за отбраната на стомашните кафези от пострадвания заради НСПВС.
Смята се, че две растителни съединения в ябълките - хлорогенна киселина и катехин - са изключително потребни.
Необходими са обаче проучвания при хора, с цел да се потвърдят тези резултати.
10. Ябълките могат да оказват помощ за отбрана на мозъка ви
Повечето проучвания се концентрират върху кората на ябълките. Въпреки това ябълковият сок също може да има изгоди за обвързвания с възрастта мисловен спад.
При изследвания върху животни, сок концентратът понижава нездравословните реактивни кислородни типове (ROS) в мозъчната тъкан и минимизира умствения спад.
Ябълковият сок може да помогне за запазването на ацетилхолин, невротрансмитер, който може да понижава с възрастта. Ниските равнища на ацетилхолин са свързани с заболяването на Алцхаймер.
По същия метод откривателите, които хранели възрастни плъхове с цели ябълки, разкрили, че маркер от паметта на плъховете е възобновен до равнището на по-младите плъхове.
Въпреки това цели ябълки съдържат същите съединения като ябълковия сок - и постоянно е по-здравословен избор да ядете плодовете си цели.
Заключение Ябълките са необикновено положителни за вас и консумирането им е обвързвано с по-малък риск от доста съществени болести, в това число диабет и рак.
Нещо повече, наличието им на разтворими фибри може да насърчи загуба на тегло и да контролира здравето на червата.
Средна ябълка се равнява на 1,5 чаши плод - което е 3/4 от дневната рекомендация за плодове от 2 чаши.
За най-големи изгоди изяжте целия плод - и кората, и месото.

източник: www.healthline.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР