XXIX-тото издание на Международния балетен конкурс - Варна, планирано за

...
XXIX-тото издание на Международния балетен конкурс - Варна, планирано за
Коментари Харесай

Отлагат Международния балетен курс във Варна

XXIX-тото издание на Международния балетен конкурс - Варна , планувано за 15-30 юли 2020 година, се отсрочва по механически аргументи и няма да бъде извършено през актуалната година. Това оповестяват от Фондация " Международен балетен конкурс - Варна " на формалната си страница.

Те разясняват, че в допълнение ще осведомят по кое време се планува да бъде извършен състезанието.

Международният балетен конкурс-Варна е основан през 1964 година Първото му издание се организира от 2 до 13 юли в Летния спектакъл в същия град - най-големия морски курортен център на България. Той е първото в света професионално интернационално балетно съревнование.

В тази връзка управлението на Консервативно обединяване на десницата (КОД) показва отвращение от решението на културното министерство и община Варна да не се финансира най-престижния конкурс в България.

" Възмутени сме от безразличието на институциите и най-много на Министерството на културата, което би трябвало да поставя целенасочени старания за съхранението и развиването на сходни събития, изграждащи актуалния културен облик на България ", пишат в позицията си до медиите от КОД.

Те са безапелационни, че не трябва да се разрешава сходно равнодушие. За тях е необяснимо по какъв начин министерството може да похарчи голяма сума за арт-инсталация от евтини стъклени чаши и части строителна изолираност за културно събитие във Венеция да вземем за пример, само че отхвърля поддръжка за обичайно събитие, изразяващо националната ни просвета.

От КОД упорстват, Министерството на културата освен да отдели средства за финансирането на състезанието, само че и да помогне за неговото по-голямо разпространение отвън страната.

Те припомнят на културния министър Боил Банов, че опазването на такива културни и цивилизационни постижения е обвързване на Министерството на културата, а не въпрос на предпочитание или самостоятелен избор.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР