XI-ят традиционен и единствен празник на черешата в България се

...
XI-ят традиционен и единствен празник на черешата в България се
Коментари Харесай

Картини от череши греят на площада в Кюстендил, реколтата е отлична

XI-ят обичаен и единствен празник на черешата в България се организира в Кюстендил, популяризирал града като овощната градина на страната, съобщи кореспондентът на БГНЕС за района.

Десетки щандове на читалищата от съставните села в общината са украсени с доста фикция, както и неповторими творби от череши, гостите от страната и чужбина вкусиха от плодовете и сладката и сиропи, създадени от тях. На щандовете позираха неповторимите кюстендилски невести, облечени в обичайните носии-„ касмири ”.

Гости на празника бяха Неврокопският митрополит Серафим, Белоградчишкия свещеник Поликарп, игуменът на Рилския манастир Евлогий, заместник-министъра на районното развиване и благоустройството Деница Николова, кметът на македонската община Куманово, ректорът на Селскостопанската академия проф. доктор Васил Николов и други

„ Тазгодишната годишна продукция от череши е доста добра, имаме доста положителни сортове, само че градушката в някои региони провали част от реколтата. По-ранните сортове останаха дребни, само че по-късните са едри ”, сподели пред БГНЕС доцент доктор Илияна Кришкова-заместник-директор на Института по земеделие в Кюстендил.

„ 68 страни в света отглеждат череши, най-големи производители са Турция, Иран, Съединени американски щати и други, България в продукция и площи се подрежда на 14 място. В България площите с череши са 9 000 хектара, от които се добиват 48 000 тона продукция. В Кюстендил се отглеждат череши върху 20 000 дка. ”, сподели проф. доктор Димитър Домозетов, шеф на Института по земеделие. Според него след две години на студове най-накрая тази се радват на богата годишна продукция.

„ Лошото е, че няма задоволително берачи, на запад от нас черешите се берат с машини, само че единствено за индустриални цели, и ние май ще преминем към тази машинизация ”, предвижда проф. Домозетски.

След това той показа 10-те перспективни сортове череши, отглеждани в Кюстендилско.

Тридневният празник в Кюстендил е придружен с концерти, включващи разнообразни жанрове музика, на площада е изложена 2-метрова черешова торта. Традиционен за празника е и състезанието за най-добре аранжиран щанд.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР