X, по-рано известен като Twitter, може да събира вашите биометрични данни и история на работа

...
X, социалната медийна платформа, известна преди като Twitter, каза тази
Коментари Харесай

X, социалната медийна платформа, известна преди като Twitter, каза тази седмица, че може да събира биометрична информация и информация за заетостта от своите потребители - разширявайки обхвата на личната информация, която притежателите на акаунти може да излагат на сайта.

Оповестяванията идват в актуализация на политиката за поверителност на компанията, която добавя два раздела, свързани с новата практика за събиране на данни.

„Въз основа на вашето съгласие можем да събираме и използваме вашата биометрична информация за целите на безопасността, сигурността и идентификацията“, гласи политиката.

В допълнение, в нов раздел, озаглавен „приложения за работа“, X каза, че може да събира трудова и образователна история на потребителите.

Компанията също каза, че може да събира „предпочитания за заетост, умения и способности, активност и ангажираност при търсене на работа и т.н.“, за да предложи на потребителите потенциални свободни работни места, за да сподели тази информация с бъдещи трети партийни работодатели или за допълнително насочване към потребителите с реклама.

За потребителите на X Premium компанията ще предостави опция за предоставяне на държавен документ за самоличност и изображение на селфи за целите на проверката. Компанията може да извлече биометрични данни както от държавния документ за самоличност, така и от изображението на селфито за целите на съвпадението, каза компанията в изявление на CNN.

„Това допълнително ще ни помогне да свържем, за тези, които изберат, акаунт с реално лице, като обработваме техния издаден от правителството документ за самоличност“, според компанията. „Това също ще помогне на X да се бори с опитите за имитация и ще направи платформата по-сигурна.“

Промените отразяват това, което много от колегите на X вече рутинно събират. Но това представлява разширяване на видовете информация, която Twitter се интересува от проследяване. Корекцията на политиката пристига, тъй като собственикът Илон Мъск се стреми да превърне платформата в „приложение за всичко“, което може да включва финансови услуги и други функции, подобни на популярното китайско приложение WeChat.

 Иконите на Facebook, X и Instagram се виждат показани на екрана на телефона в тази илюстративна снимка, направена в Краков, Полша на 21 август 2023 г. (Снимка от Jakub Porzycki/NurPhoto чрез Getty Images) Иконите на Facebook, X и Instagram се виждат показани на екрана на телефона в тази илюстративна снимка, направена в Краков, Полша на 21 август 2023 г. (Снимка от Jakub Porzycki/NurPhoto чрез Getty Images) Jakub Porzycki/NurPhoto/Getty Images

Промяната се случва и след като някои регулаторни инициативи по света започват да изискват компаниите за социални медии да проверяват възрастта на своите потребители. Много услуги за удостоверяване на възрастта изискват потребителите да качват копия на своите официални документи за самоличност или селфита, които след това се анализират от изкуствен интелект.

В четвъртък обаче федерален съдия временно блокира закон на Арканзас, който налага проверка на възрастта за платформите на социалните медии, само часове преди да влезе в сила.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР