WormGPT е голям езиков модел, създаден за вредни цели. Той

...
WormGPT е голям езиков модел, създаден за вредни цели. Той
Коментари Харесай

Изкуственият интелект WormGPT, създаден за злонамерени цели

WormGPT е огромен езиков модел, основан за нездравословни цели. Той съставлява сериозна опасност за бизнеса и физически лица. За него описа футурологът доцент доктор Мариана Тодорова в предаването " Сценарий от бъдещето “ на Радио " Фокус “ с водещ Ива Дойчинова.

WormGPT е основан на езиков модел от 2021 година – ChatJ, и е непосредствен до ChatGPT. " Интересното тук е, че той е с отворен код. За разлика от ChatGPT, това е план на един 23-годишен португалски хакер с псевдоним – Последният. Достъпът до този артикул е заплатен и се продава в dark web “, описа доцент Тодорова. 

WormGPT може да написа код и да се употребява с редица неприятни цели. " Може да се употребява от физически лица или компании за фишинг измами, за събиране на сензитивна информация, за изнудване и манипулиране на хора, за корпоративен шпионаж “, изброи футурологът. 

Доказано е, че WormGPT се употребява в акции за събиране на пари в поддръжка на палестинците в линията Газа, като отклонява средства. " Разследване на " Sunday Morning “ и Патрик Бътлър – ръководещ сътрудник в една австралийска киберкомпания, е засякло, че WormGPT се употребява за кражба на идентичност и злотворен програмен продукт, който да унищожава досиета в компании, да саботира съхранението на информацията и също по този начин да заразява данни, които се употребяват за обучаване на изкуствен интелект. Когато данните биват компрометирани, целият развой рухва “, изясни доцент Тодорова. 

Тя изясни и кои са косвените доказателства, по които можем да съдим, че сме жертва на WormGPT. " Ако повишаването на фишинг офанзивите към нас е лавинообразно, в случай че всеки ден откриваме някаква настойчива оферта или виждаме, че нашият имейл е нападнат с избрана тематика, има повторяемост, цикличност и еднотипност на наличието. Но даже в това изкуственият разсъдък става доста находчив, тъй като с изключение на WormGPT, има още пет такива – FraudGPT, Evil-GPT, Dark Bard, WolfGPT и XXXGPT. Те в действителност могат да вършат фината конфигурация и да известията от тях да наподобяват доста достоверно. Все повече се пробват да профилират индивида, на който изпращат тези фишинг офанзиви, с цел да се заловен за личностния детайл, да намерят личностния метод “, сподели още футурологът. 

От сериозна значимост за отбраната против зловредния изкуствен интелект експертите по киберсигурност предлагат постоянно да се вършат всички софтуерни ъпдейти на нашите устройства. " Другото основно нещо важи за всички сфери от живота ни – цифрова просветеност и подозрение за всяко деяние, което подхващаме в киберпространството, за всичко, което изисква верифициране, персонални данни или наше единодушие “, сподели още доцент Тодорова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР