WLinux струва 19,99 долара в онлайн магазина Microsoft Store WLinux

WLinux струва 19,99 долара в онлайн магазина Microsoft Store WLinux ...

Microsoft пуска платена Linux дистрибуция за Windows 10.


WLinux струва 19,99 долара в онлайн магазина Microsoft Store

WLinux е дистрибуция на база Debian, създадена специално за използване във WSL

Microsoft обяви две нови дистрибуции за Windows 10 Subsystem for Linux (WSL), вкл. първата платена дистрибуция Linux под името WLinux на цена от 19,99 долара и Ubuntu 18.04 – и двете са достъпни в онлайн магазина Microsoft Store.

Подсистемата WSL позволява пускане на различни дистрибуции GNU/Linux вътре в операционната система Windows 10 във вид на приложения, предлагайки по този начин достъп до платформи като Ubuntu, openSUSE, Debian, Kali Linux и др.
още по темата
„WLinux е собствена дистрибуция на Linux, създадена от Debian специално за използване във WSL“, се казва в съобщение на компанията. „Макар че за WSL са достъпни и други дистрибуции, WLinux е първата, оптимизирана за използване от потребителите на WSL“.

Що се отнася до Ubuntu 18.04, тази дистрибуция може да се пуска на ARM системи с Windows 10. При зареждане от Microsoft Store се изпълнява проверка дали устройството е изградено на платформа ARM, за да се свали правилната версия.

WLinux е първата Linux дистрибуция, оптимизирана за използване от потребителите на WSL

Подсистемата WSL не е нова, но в последната актуализация на Windows 10 от октомври потребителите могат да пускат Linux от контекстното меню, пояснява WCCFtech. В момента WLinux е достъпна с отстъпка за 9,99 долара.

Източник: technews.bg