WhatsApp разкри пробив в сигурността, който е позволил чрез гласовите

WhatsApp разкри пробив в сигурността, който е позволил чрез гласовите ...

Израелци успели да вкарат софтуер за следене в WhatsApp.

WhatsApp разкри пробив в сигурността, който е позволил чрез гласовите съобщения на приложението да се вкарва софтуер за следене в мобилния телефон, откъдето се ползва приложението, пише БГНЕС по данни на The Financial Times.
Оказало се, че през дупка в системата за сигурност на WhatsApp може да се инсталира проследяващ софтуер на израелска фирма, който работел както на телефоните на Apple, така и на ползващите операционна система Android.
Зловредният софтуер, разработен от израелската компания NSO Group, може да зарази телефона дори клиентът да не отговори на позвъняването. След това номера на автора на обаждането изчезвал от списъка с повиквания.
WhatsApp казаха, че още са в началото на своето разследване и не знаят колко телефона са били засегнати. Притежаваната от Facebook компания работи от дни за намирането на решение на проблема. Инженери в Лос Анджелис и Лондон се мъчат да спрат израелската "програма" на сървърите на WhatsApp. В понеделник беше пуснат и пач за мобилното приложение на телефоните на потребителите.
NSO са известни с разработката на "Пегас" (Pegasus) - програма, която може да включи камерата и микрофона на мобилен телефон, да прегледа SMS съобщенията и електронната поща и да източи информация за местоположението на телефона. NSO предлагаше тази разработка на разузнавателни служби от Западна Европа и Близкия изток и твърдеше, че е програма за борба с тероризма и организираната престъпност.
"Тази атака носи всички белези на разработка на частна компания, която работи с правителства за доставянето на шпионски софтуер, поставящ под контрол определени функции на операционната система на мобилните телефони. Известихме редица организации за защита на човешките права и разпространихме информацията, която можем да публикуваме, за да известим гражданското общество", казаха от WhatsApp.
WhatsApp се използва от 1,5 милиарда души по света.

Източник: actualno.com