What’s up, mates? Ако случайно не сте разбрали, my name

...
What’s up, mates? Ако случайно не сте разбрали, my name
Коментари Харесай

Британският бежанец във ваканция разкости софийските паркове и... бирата

What’s up, mates? Ако инцидентно не сте разбрали, my name is Конан Дъфи – британец по рождение, българин по местообитание. Викат ми Конан Бежанеца, тъй като преследвам happiness-а си във вашата прелестна страна и се старя да я опозная, до момента в който групирам печати от 100-те туристически обекта на България.



Тази седмица, обаче не го върша това. As a matter of fact, не го върша от две седмици.

Причината е, че автомобилът ми е на ремонт. Закарах го, на what you call it „ занаятчия “, тъй като нещо хлопаше начело в дясно. Оказа се, обаче че също така съм имал много по-сериозни проблеми – смениха ми накладките (задните), антифриза и моторното масло.

The Майстор, откри, че имам проблем със свещите, май и дюзите са за промяна... и по този начин към този момент 2 седмици колата ми е в сервиз и се появяват все нови и нови issues. Добре, че отидох „ на занаятчия “, защото повече от година я карам тази кола и не съм забелязал нито една от повредите.

И до момента в който съм stuck in the middle of София в разгара на летния сезон, взех решение да си направя екскурзии измежду природата, единствено че в града. Имам поради в парковете, mate.

Както знаете, аз съм от Овча купел, а метро дотук не идва (както се оказа няма и скоро да дойде), по тази причина визитата на всеки парк (в моя квартал такива лигавщини като паркове няма) си е същинска екскурзия.

Няма да ви описвам за пътуването с трамвая, където контрольорът като разбра, че съм англичанин опитва да ме метне, че билетчето ми е невалидно (poor amateur) и да ме санкции. Нито ще загатна за crusades с такси, където научих няколко brand new псувни на български.

Направо ще стартира с първия парк, който ме посъветваха да посетя – Борисовата градина.

I don’t know дали сте наясно, само че в моя роден град Лондон всички се гордеем с обстоятелството, че той е „ зелена столица “. С други думи Градът има bloody доста паркове и зелени площи.

So, оказа се, че Борисовата градина е два пъти (!) по-голяма от biggest park в Лондон – Hyde Park. Ако обичаните ловни територии на крал Джеймс I са 350 акра, то някогашните пасища на слатинските шопи (които преди време са влезнали в престрелка с полицията, тъй като не са желали да ги правят отстъпка за парк) заемат повърхност от над 750 акра.

Борисовата градина, actually не е кръстена на prime minister Бойко Борисов, както доста от децата си мислят, а на Цар Борис III - татко на един от неговите някогашни работодатели.

Паркът, в действителност величествен. В него има всичко – плавателно езеро, цели два стадиона, плувен комплекс, мемориален комплекс, спортни уреди, има даже автокъща.

Борисовата градина is really huge. В нея можеш да гребеш с лодка (аз не греба), можеш да играеш футбол (само гледам), можеш да играеш тенис (така и не му схванах bloody rules), можеш да караш велосипед (не благодаря, доста се задъхвам), ролери, скейтборд (whaat!) и още цяла редица fancy спортове като петанк или вървене по еластично въже вързано сред две дървета.

Но, най-важното mates е, че в Борисовата градина можеш да пиеш бира. Actually, даже е наложително.

Просто в този парк всички пият бира – млади, остарели, мъже дами, деца кучета, котки... почтена дума, I’m pretty sure, че видях един хипстър да налива бира в аквариума на златната си рибка, който беше помъкнал в парка.

Първият път, в който пристигнах в Борисовата градина си помислих, че раздават безвъзмездна бира на някой от входовете. После, осъзнах, че пиенето на бира в парка след работа е ancient български бит (нещо като нестинарството и да ти честитят, когато се изкъпеш), а защото Борисовата градина в city centre, почти половината работещи поданици на София (което се равнява на 1 от всеки 10 българи и totally 100% от хипстърите на Балканския полуостров), по здрач пият бира в този парк.

The coolest thing about Борисовата градина е, че в случай че искаш да пиеш бира с другари има задоволително място. Ако искаш да спортуваш, отново има задоволително място.

Ако си с дете, което желае да посети всички атракциони и да те разори изцяло – that is your place. Ако пък искаш да се загубиш самичък в необитаема гора и да намерят останките ти след няколко десетилетия – Борисовата градина е вярното място.

Аз персонално си избрах exploration mode - наех рикша, натоварих я с бири и обиколих алеите на Борисовата градина постепенно въртейки педалите и много постоянно спирайки за отмора.

Другият famous парк, който научих, че би трябвало да посетя е Южния парк. Доста по-малък, много по-пренаселен и цялостен със сергии и заведения.

Actually, Южния парк е нещо като Борисовата градина, само че в единствено в пренаселената й част. Хареса ми какъв брой е поддържан парка, само че too much people, mate.

Освен това, до момента в който се разхождаш би трябвало или да внимаваш да не те сгази някой bicyclist, или не препречиш пътя на някоя майка с количка (което може да ти коства живота) или да не ти скочи някое отзивчиво куче и да ти разлее бирата. Also, би трябвало да си нащрек да не те преджоби някой „ екскурзиант “.

Възможно е да попаднеш в combined situation – да опиташ да заобиколиш майка с количка, която подвига скандал на притежател на куче без каишка, и през това време да те бутне колоездач, а когато се изправиш на земята да усетиш, че портфейлът ти is missing. Или още по-лошо – бирата.

Whatever, изследването ми измежду софийските паркове ме докара до извода, че щом съм видял Южен, it’s fair да посетя Северен и Западен парк. Интересното е, че няма Източен парк, но доколкото разбрах instead of it там си имат Бизнеспарк (just kidding).

Тази ми концепция, обаче се оказа epic fail. В Западния парк има ремонт.

Вътре ситуацията е като след десанта в Нормандия. Огромни дупки в земята, стърчащи кабели, железни ограждения се клатят изкъртени от разнообразни места. Това, несъмнено, по никакъв метод не пречи на локалните хора да chill-ват в парка.

Докато прескачах един окоп, в който имаше най-малко двуметрова локва и заобикалях ръждясали колове забити около канал цялостен с електрически кабели, попаднах на детски рожден ден. So, sweet! Точно до него имаше пързалки и тенис маси цялостни с хора.

Тъй като Западния парк е втория по величина в София, се оказа, че в него има и „ дива част “- тази която граничи с biggest gypsy ghetto – Факултета. Там алеи няма, само че умерено може а те сгази кон.

Може да ти продадат някакви неща, могат и да ти купят движимостите, единствено че без да ти дават пари за тях. В най-хубавия случай можеш да попаднеш на противозаконна сеч на паркови дървета или на обреден огън за горене на медни кабели. Едно жизненоважно нещо липсва в Западния парк – бира. That’s why I’m out.

В Северния парк is not great, not terrible. Малък е по повърхност.

Има „ цивилизована “ част с детски атракциони, красиви езерца и поддържани алеи. Има и „ дива “ част, в която могат да те наръгат с нож в такова време от деня,че да успееш да се прибереш на време за обяд.

Има и няколко автосервиза в парка but it isn’t disturbing – доколкото познавам България, автосервиз може да намериш даже в детска градина.

The best thing is, че в Северния парк има plenty of spots, които можеш да използваш вместо платена социална тоалетна, if you know what I mean. А това е very important, когато си тръгнал на разходка зареден със six-pack of beer.

Много паркове има в София. Всеки от тях си има самобитен сексапил. Забелязах, обаче една странна специфичност – че в края на всеки парк вие българите настанявате чужденци.

На гърба на Борисовата градина е съветското посолство, а зад Южния парк е американското. В Края на Северния парк има цяла китайска колония от работещи на пазара в Илиянци, а след Западния парк се намира – well, you know – Люлин.

P.S. Meanwhile превзех и Facebook. Там щемпел не дават, само че пък в случай че желаете да следите какви ги правя stay tuned на https://www.facebook.com/britanskiabejanec/

Източник: в. Монитор
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР