WeChat Pay е увеличила дела си на пазара за мобилни

...
WeChat Pay е увеличила дела си на пазара за мобилни
Коментари Харесай

Tencent настига Alibaba на пазара за мобилни разплащания в Китай

WeChat Pay е нараснала каузи си на пазара за мобилни разплащания в Китай до 38.2%.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
" Alipay може да изгуби водачеството си поради настъпващите промени в сектора. "
Зенон Капрон, експерт по мобилните разплащания в Kapronasia Още по тематиката
Акциите на Tencent поевтиняха с 8%, откакто Naspers продава част от каузи си

Въпреки това софтуерният колос не се отхвърля от упоритостите си да изпревари съперниците си
25 мар 2018
Alibaba се разраства в Югоизточна Азия

Китайската компания влага 2 милиарда $ в онлайн търговеца Lazada, с цел да е по-конкурентна на Amazon
20 мар 2018
Alibaba и Tencent уголемяват бизнеса си с облачни услуги

Компаниите следват образеца на съперници като Microsoft, Amazon и Гугъл
17 мар 2018
Alibaba ще конкурира Amazon в Индия

Китайският софтуерен колос е вложил 1.7 милиарда $ в компании в страната
15 фев 2018 От 2014 година 80% от мобилните разплащания в Китай се правят през онлайн платформата Alipay, която е следена от дъщерната компания на софтуерния колос Alibaba – Ant Financial. Поради това конкуренцията на платформата за финансови услуги WeChat Pay, която е благосъстоятелност на най-голямата софтуерна компания в Азия – Tencent, се считаше за слаба от анализаторите. Сега всичко това е на път да се промени и конкуренцията сред двата интернет колоса за доминация на пазара за мобилни разплащания в страната, чиято стойност е 1 трлн. $, се ускорява с бързи темпове и доближава връхната си точка.

Alipay и WeChat Pay не афишират цената на приходите си и точния брой на дейните си потребителите, само че по всичко наподобява, че към този момент резултатите им се приближават, написа Financial Times.

Ролята на WeChat

Преди месец президентът на Tencent Мартин Лау разяснява, че Tenpay разполага с повече дейни консуматори от Alipay, само че не показа съответни данни. До огромна степен възходът на Tencent в областта на финансовите услуги се дължи на следената от нея обществена мрежа – WeChat, защото преди няколко години на платформата бяха въведени функционалности за онлайн извършване на покупки и мобилни разплащания. Цанг Йу, анализатор в китайската консултантска компания iResearch, пресмята, че 80% от потребителите на обществената мрежа, чийто общо брой е над 1 милиарда, са употребявали финансовите ѝ услуги.

Доклад на консултантската група Analysis от тази седмица демонстрира, че в края на 2017 година Alipay е държала 54.3% от пазара за цифрови разплащания, до момента в който делът на WeChat Pay е бил 38.2%. Тенденцията води и до огромен напредък на пазарната стойност на Tencent. Преди месец един от най-големите акционери в Tencent - южноафриканската Naspers, разгласи, че продава част от каузи си за 10 милиарда $. Инвестицията на Naspers на стойност 32 млн. $ от 2001 година към този момент се равнява на 175 милиарда $.

Възходът на двете групи

Успехът на Tencent и Alipay до момента е бил тясно привързан с бизнес модела им. Alipay си партнира с платформата за онлайн извършване на покупки Taobao, на която клиентите могат да купят всичко от френско сирене през парцели до акции в обществени компании. На китайския празник с промоционални предложения Single’s Day през 2017 година на Taobao са осъществени разплащания на стойност 25 милиарда $, като огромна част от потребителите са предпочели услугите при транзакция на Alipay.

От друга страна, до преди 3 години функционалностите на WeChat се свеждаха до осъществяване на чатове и шерване на фотоси. От тогава моделът на платформата е изцяло видоизменен. Вече са налични и услуги като пазаруване на самолетни билети, доставка на артикули, поръчване на такси и четене на вести.

Зенон Капрон, експерт по разплащанията в консултантската компания Kapronasia, счита, че възходът на WeChat Pay се дължи на обединяването на услугите на обществената мрежа с тези за онлайн търговия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР