WebAuthn е одобрен от WC3 и вече се поддържа от

...
WebAuthn е одобрен от WC3 и вече се поддържа от
Коментари Харесай

Нов метод за автентикация заменя паролите

WebAuthn е утвърден от WC3 и към този момент се поддържа от браузърите

Достъпът до сметки за уеб услуги скоро ще става без логин и ключова дума (източник: CC0 Public Domain)

Интернет общността прави значима стъпка по пътя към повишение на надеждността на достъпа до уеб запаси с приемане на нов стандарт за автентикация, наименуван WebAuthn и предназначен да размени паролите.

От доста години специалистите предизвестяват за ниската надеждност на паролите като средство за автентикация на потребителите в уеб уеб сайтове. Това се удостоверява и от многочислените случаи на приключване на пароли от уеб сайтове. И въпреки че методът с логин и ключова дума остава желан за влизане в уеб сметките, в близка вероятност обстановката може да се промени.

По-рано този месец организацията W3С, която създава и внедрява софтуерни стандарти за интернет, утвърди нов способ за автентикация под името WebAuthn (Web Authentication), заяви The Verge. Очаква се точно този стандарт да размени паролите при достъп до уеб запаси, като обезпечи по-висока надеждност.

Същността на новата технология е, че за влизане в акаунт за един или различен уеб уебсайт, потребителят ще се нуждае от особено идентификационно устройство. Това може да бъде както елементарен ключ за сигурност, който се слага в USB порт на компютъра, по този начин и по-сложна джаджа с поддръжка на биометрична идентификация – да вземем за пример смарт телефон със скенер на пръстов отпечатък.
още по тематиката
Очевидно, основното преимущество на технологията WebAuthn е нейната по-висока надеждност спрямо паролите, които също така би трябвало и да се помнят от потребителя.

Стандартът WebAuthn беше разгласен още през предходната година, само че в този момент към този момент се поддържа от браузърите Chrome, Firefox, Edge и Safari. Очаква се формалното утвърждение на стандарта по-рано този месец да форсира неговото внедряване от притежателите на уеб уеб сайтове – компании за облачни услуги като Dropbox и Microsoft към този момент направиха това.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР