Waymo проучва възможностите за използване на технологията за самоуправляващи се

Waymo проучва възможностите за използване на технологията за самоуправляващи се ...

Waymo иска да направи и камионите автономни.


Waymo проучва възможностите за използване на технологията за самоуправляващи се автомобили в индустрията с камиони, обяви главният изпълнителен директор на компанията Джон Крафчик. Напоследък фирмата работи с партньори от индустрията, за да се възползва от възможността да спечели от все по-голямата липса на шофьори, предава Ройтерс.

Waymo, зад която стои Google, досега се фокусираше върху т.нар. роботаксита, но в реч, изнесена на Автомобилния салон във Франкфурт Крафчик заяви, че технологията за автономно шофиране Waymo Driver е подходяща и за по-големи пътни превозни средства.Още по тематаБивш инженер на Google е обвинен официално в кражба на търговски тайниОбратната връзка към Waymo: Браво за подхода към идиотските шофьори!

"Нашата технология може да направи превоза на товари по-сигурен и по-добър и да запълни все по-голямата нужда от повече шофьори с много части на света“, обясни Крафчик пред политически лидери и такива от индустрията, включително пред германския канцлер Ангела Меркел.

"Вече проведохме тестове на пътя на Waymo Driver в камиони клас 8 в САЩ и работим отблизо с екосистемата – доставчици, производители на камиони и други, за да постигнем успешно прилагане“ на системата, коментира изпълнителният директор.

Експерти от индустрията и анализатори прогнозират, че ще станем свидетели на голяма липса на шофьори на камиони в страните със застаряващо население, включително в Германия. Същевременно водещи играчи в сферата, включително Uber, разработват приложения, които имат за цел да повишат ефективността на сектора.

Десетгодишната Waymo е смятана за лидер в надпреварата за автономни приложения, но постигането на пълна и сигурна автоматизация на шофирането остава предизвикателство, докато компаниите в сферата се опитват да се справят с огромните си разходи за проучвания и развитие.

"Нашето пътуване беше дълго, но остава и дълъг път. Със сигурност научихме няколко ключови неща през тези последни 10 години“, коментира Крафчик.

Източник: investor.bg