Взривът в иранското съоръжение за обогатяване на уран в Натанз,

...
Взривът в иранското съоръжение за обогатяване на уран в Натанз,
Коментари Харесай

Взривът в Натанз причинен от дистанционно детонирана бомба

Взривът в иранското оборудване за обогатяване на уран в Натанз, който беше приписан на Израел, е породен от бомба, импортирана скрито на територията на оборудването и по-късно детонирана отдалечено, оповестява " Ню Йорк таймс ".

В информацията се цитира неназован чиновник на разузнаването, без да се обяснява дали са американци или израелци.

Според формалното лице гърмежът е извадил от строя първичната електрическа система, както и нейната аварийна система.

Твърдението явно е било доказано от някогашния началник на иранската организация за атомна сила в изявление за иранската държавна телевизия.

" От техническа позиция проектът на врага беше много хубав ", разяснява Ферейдун Абаси Давани, в този момент началник на енергийната комисия към иранския парламент, като добави: " Те помислиха за това и използваха своите специалисти и възнамеряваха детонацията, тъй че централното зареждане и спешният захранващ кабел да бъдат развалени. "

Въпреки че размерът на вредите остава незнаен, " Ню Йорк таймс " написа, че чиновници на специфичните служби считат, че ще са нужни доста месеци, с цел да бъдат отстранени вредите.

Ръководителят на Иранската организация за атомна сила Али Акбар Салехи обаче увери, че спешното зареждане към този момент е възобновено в централата и обогатяването продължавало, макар че не е ясно до какво равнище.

" Голяма част от саботажа на врага може да бъде възобновена и този трен не може да бъде спрян ", споделил той пред иранските медии съгласно " Ню Йорк таймс ".

Инцидентът в неделя се случи, до момента в който министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин кацна в Израел за диалози с премиера Бенямин Нетаняху и министъра на защитата Бени Ганц.

Съединени американски щати, главният сътрудник на Израел в региона на сигурността, се стреми да възобнови нуклеарното съглашение от 2015 година, целящо да ограничи програмата на Техеран, тъй че да не може да преследва нуклеарно оръжие - ход, на който Израел твърдо се опълчва, изключително Нетаняху.

Според " Ню Йорк таймс " американски публични представители са декларирали, че не знаят дали техните ирански сътрудници ще се появят във Виена в сряда, когато договарянията по нуклеарното съглашение би трябвало да бъдат обновени.

Депутатите в Техеран приканиха полемиките да бъдат прекратени, макар че Съединени американски щати отхвърлиха в понеделник, че са забъркани в случая в Натанз.

В репортаж на израелска телевизия се споделя в понеделник, че бомбата е избухнала в неделя в 4 часа сутринта, когато към 1000 служащи са били в Натанз. Съобщава се, че оборудването е евакуирано незабавно след гърмежа заради опасения от по-нататъшни бомби, само че други експлозиви не са открити.

В новинарския отчет на Канал 13, който не цитира източник, се споделя, че експлозивът е бил подложен покрай основната електрическа линия в Натанз и че когато е детонирал, цялото оборудване е спряло да действа. Съоръжението остава нефункционално, се споделя в отчета, като програмата е настроена обратно по месеци.

" Всички признаци сочат, че това е най-тежката офанзива, която нуклеарната стратегия на Иран е претърпяла... на най-важното иранско нуклеарно оборудване ", сподели Алон Бен-Дейвид, боен анализатор на мрежата.

Преди това Natanz е бил обект на цел, в това число от детонация, която е раздрусала оборудването предишното лято, в това, което също се споделя, че е израелска офанзива, ориентирана към нарушение на обогатяването на уран и проучванията на мястото. През 2010 година Съединени американски щати и Израел настояват, че са спрели нуклеарната стратегия на Иран с вируса Stuxnet, което е предиздвикало иранските центрофуги да се раздерат, съобщавайки, че са унищожили една пета от машините в страната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР