Взрив от хиляди възмутени коментари в социалните мрежи, заради любителски

...
Взрив от хиляди възмутени коментари в социалните мрежи, заради любителски
Коментари Харесай

Гавра с мъртвите или глад: Задушница на самоковските гробища

Взрив от хиляди възмутени мнения в обществените мрежи, поради любителски клип на групи хора, които разграбват храната, оставена на гробовете за Архангелова Задушница. Децата от ромската махала в Самоков се хранят на гробищата – от храната, която околните по традиция оставят за покойниците.

Случва се всеки ден, само че на Задушница ромските деца идват с чували, тъй като тогава има доста и по-разнообразна храна. „ Просто на Задушница още не си си оставил нещата, които носиш за околните, и към този момент са сграбчени. Чакат, но нали… малко почитание. Те ще го вземат във всички случаи”, разяснява жена.

Повечето хора, гледали любителския видеоклип, възприеха разграбването като опозоряване на паметта на покойниците.
Снимка: bTV
Според други, в случай че храната не бъде взета от ромските деца, щяла да се скапе. „ Идват тук, събират си храна, нищо неприятно не вършат. Те идват за ястие, не идват да бият или да крадат или да чупят”, споделя един гражданин на махалата. Друг добавя: „ Те са дребни деца, не можеш да ги контролираш. В тази рецесия те идват да се наядат, ето за това идват. Те дори с чанти, с чували, събират за една седмица да има да ядат, само че имаше полиция”.

Хората от Самоков са безапелационни – единствено ромските тартори могат да спрат набезите.
Снимка: bTV
Кметът на Самоков отхвърли да приказва пред камера. Заяви, че гробищата се охранявали от полицията в деня на Архангелова Задушница. А защитата, наета от общината, патрулира нощем и пази единствено от вандализъм – а взимането на оставена храна не било закононарушение.
Снимка: bTV
Въпреки това децата, пристигнали да похапнат на гробищата в неделя, избягаха, щом видяха камерата ни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР