Взрив от гняв и възмущение породи една от задачите на

...
Взрив от гняв и възмущение породи една от задачите на
Коментари Харесай

Взрив от възмущения! Филолозите от БАН са безпощадни: Има грешна задача в матурата за 12 клас!

Взрив от яд и отвращение породи една от дилемите на теста от матурата по български език и литература за зрелостниците. Неправилно членуване в изречение е посочено като правилен отговор от създателите на теста на МОН на вчерашната матура за зрелостниците. Примерът “Убедително написаното мотивационно писмо на младия и упорит претендент впечатли КОМИСИЯ” взриви обществената мрежа с неестественото си звучене и неналичието на членуване на съществителното “комисия”, което българският език изисква.

Същият отговор “б” обаче е посочен като правилен от МОН.

Той обаче е неверен граматически, от което следва, че в цялата задача няма нито един правилен отговор и надлежно дванайсетокласниците са подведени от съставителите на изпитните задания. Това би трябвало да докара до неуважение на точките от тази задача, както и да са отговаряли на нея зрелостниците.

Родители са подгрели и телефона на службата за езикови информации към Института по български език на Българска академия на науките, оповестява Канал 3. Филолозите са безапелационни, че посоченото за правилно изречение звучи неестествено поради използваната нечленувана форма и е напълно обикновено да приемем, че се възприема за неграматично. “Оттук следва, че във всички фрази на въпросната задача №7 има позволена граматична неточност и няма нито едно, което да дава отговор на условието”, разясниха още експертите от Българска академия на науките. Според тях е допустимо да става въпрос за техническа неточност, само че от МОН са тези, които ще обяснят.

Според филолозите е прекомерно пресилено в този момент да си измисляме всякакви доводи, че въпросното съществително “комисия” в изречението не е неточност, тъй като езиковият нюх подсказва тъкмо противоположното. Грамотни хора, филолози, публицисти и родители към този момент реагираха във Facebook с апели да се понесе отговорност за гаврата с децата ни, а изпитът да се анулира.

В службата “Езикови информации и консултации” към този момент са получили наставнически сигнали и за възможни неточности в теста за 7 клас, само че образците се ревизират, заради което не пожелаха да конкретизират за коя задача става въпрос. Попитани за какво МОН не се възползва от услугите на най-големите потенциали по български език в такива значими случаи, като съставянето на проби за матури, от Българска академия на науките обясниха, че евентуално поради изискването за конфиденциалност при съставянето на изпитните задания.

А около образеца от прилежащата подточка в същата задача от теста: “По Искърско дефиле, което е с дължина към 100 км, са ситуирани голям брой забавни обекти”, където се изисква ИскърскоТО дефиле да бъде членувано, езиковедите подсетиха, че е вярно да кажем и да напишем: “МинистерскиЯТ съвет се събра”, “Законът влиза в пленарнаТА зала”. Масово обаче от устата на депутати и публицисти чуваме “отивам на Министерски съвет” или “влиза в пленарна зала”.

Сред най-масовите неточности са употребяваните в всекидневието неверни изрази като “на рецепция”, “на каса”, които изискват изрично членуване.
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР