Взето е окончателно инвестиционно решение за изграждането на Независимата система

...
Взето е окончателно инвестиционно решение за изграждането на Независимата система
Коментари Харесай

Газовият терминал в Александруполис - готов до края на 2023 г.

Взето е дефинитивно капиталово решение за построяването на Независимата система за природен газ (INGS) Александруполис, оповестиха от “Булгартрансгаз “. Дружеството има 20% от акционерния капитал на плановата компания “Газтрейд “. Решението е взето единомислещо на общо заседание в Атина и е най-важната стъпка преди нахлуване във етапа на създаване на плана.

“Участието на българската страна посредством Булгартрансгаз ЕАД като акционер в плана ще способства за подсилване на пазара на природен газ в района на Югоизточна Европа. Достъпът до различни доставки на природен газ, в това число от Съединени американски щати, Египет, Катар и други, за България и прилежащите страни, ще подсигурява конкурентни цени на пазара на природен газ. Нарастващата ликвидност посредством достъпа до полутечен природен газ ще форсира процеса по декарбонизация в България “, разяснява изпълнителният шеф на българския газопреносен оператор Владимир Малинов.

Терминалът за полутечен газ би трябвало да обезпечи синьо гориво за Югоизточна Европа, като упованието е съществени снабдители да бъдат компании от Съединени американски щати, Катар, Израел и други Техническият му потенциал е 5,5 милиарда куб. м на година. За съпоставяне, потреблението единствено на България за 12 месеца е над 3 милиарда куб. м.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР