Вземайки повод от помирителния тон на президента на САЩ Доналд

...
Вземайки повод от помирителния тон на президента на САЩ Доналд
Коментари Харесай

Иран иска САЩ да се върне в ядрената сделка, Тръмп удължи санкциите

Вземайки мотив от помирителния звук на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, откакто Техеран освободи американски деец от флота, външният министър на Иран го провокира да се върне към нуклеарната договорка, от която Вашингтон се отдръпна преди две години, съобщи Reuters.
Иран освободи през вчерашния ден Майкъл Уайт като част от договорка, в която Съединени американски щати разрешиха на иранско-американския доктор Маджид Тахери да посети Техеран. След освобождението на Уайт, Тръмп написа в Twitter " Благодарност на Иран, това демонстрира, че договорка е допустима ".
В отговор иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф написа в Twitter: " Постигнахме филантропична замяна, макар напъните на вашите подчинени. Имахме договорка, когато встъпихте в служба. Съветниците ви, множеството към този момент уволнени, направиха малоумен залог. От вас зависи да решите по кое време ще поискате да поправите това ", написа Зариф.
Въпреки смекчаването на тона сред Вашингтон и Техеран, Тръмп удължи петролното ембарго против Иран, което работи от 2012 година По думите му Съединени американски щати получават " задоволително нефт и нефтопродукти " от страни, разнообразни от Иран, което е повода за удължаването на ембаргото, предава Associated Press.
През 2018 година Тръмп се отдръпна от нуклеарната договорка с присъединяване на непрекъснатите членки на Съвета за сигурност плюс Германия, според която Техеран ограничи нуклеарните си разработки в подмяна на повдигане на редица интернационалните наказания против Иран. Откакто напусна съглашението, Вашингтон възвърне глобите и задуши петролния експорт на Иран като част от политиката на " оптимален напън ".
След отдръпването на Съединени американски щати, Иран стартира от май 2019 година да не се придържа към по-голямата част от основните си задължения, съгласувани при подписването на съглашението във Виена, напомня AFP.
Тръмп счита за незадоволителни гаранциите във виенското съглашение и се надява, че политиката на " оптимален напън " против ислямската република ще накара Техеран да преговоря за " по-добро съглашение ". Иран настойчиво отхвърля да го направи и на собствен ред упорства Вашингтон да се извини и да реши да се върне към съглашението.
Размяната на пандизчии е необичаен случай на американско-иранско съдействие, отбелязва Reuters.
Говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави удостовери, че Зариф се е срещнал с Бил Ричардсън - някогашен американски дипломат в Организация на обединените нации, " преди месеци " по отношение на замяна на пандизчии.
" Винаги сме отговаряли позитивно на филантропични старания, които биха довели до освобождението на ирански заложници в Съединени американски щати и на други места ", сподели Мусави пред формалната иранска осведомителна организация IRNA.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР