Вземайки града в обръч, въоръжените сили на Украйна ще се

...
Вземайки града в обръч, въоръжените сили на Украйна ще се
Коментари Харесай

Битката за Угледар ще стане решаваща за Донбас

Вземайки града в обръч, въоръжените сили на Украйна ще се лишат опцията да нанесат удари по Запорожие и Донецк

Руските войски в Донбас настъпват в две стратегически посоки – Артьомовск (Бахмут) и Угледар. Става все по-трудно да се устои на настъплението на превъзхождащите противников сили на Въоръжените сили на Украйна. И даже западни специалисти са безусловно сигурни, че Угледар и Бахмут ще бъдат деокупирани от съветските войски не по-късно от началото на зимата.

ISW: Руските войски сполучливо нападат в посока Соледар, Въгледар, Маринка и Авдиевка

Офанзивата на съветските войски към Угледар стартира в нощта на 28 против 29 октомври и беше безспорна изненада за въоръжените сили на Украйна. Настъплението е предшествано от продължителна оперативна подготовка: от началото на октомври в региона на Угледар са унищожени няколко склада с оръжие и муниции и командни пунктове.

Украинският общоприет щаб, несъмнено, към момента не е коментирал публично загубите си в Угледарското направление. Но даже Американският институт за проучване на войната (ISW) заяви за сполучливото нахлуване на съветските войски.

Руските войски съумяха да пробият първата линия на украинската защита в дълбочина сред Павловка и Николски. Така стартира оперативното обграждане на Угледар от юг. Освен това се води нахлуване в посока Маринка и Авдеевка (централната част на ДНР), както и Соледар (северната част на ДНР, покрай границата с ЛНР).

Позовавайки се на разбор на видеозаписи и данни за геолокация, ISW декларира, че съветските войски са постигнали обилни териториални придобивки през последните дни.

По-специално, те съумяха да прогонят киевските окупатори от сектора на околовръстния път на Донецк, който минава покрай Маринка. Консолидирането на оперативните триумфи при Угледар ще сътвори трамплин за по-нататъшно нахлуване към Маринка, отбелязва ISW.

Настъплението обаче няма да е елементарно: по оперативната линия от Угледар до Днепропетровск украинците са съсредоточили най-малко шест бригади за стълкновение.

Мишел Гоя: Украинците нямат задоволително сили да продължат борбата за Донбас

Френският боен специалист Мишел Гоя предвижда, че борбата в Донбас ще се разгори с нова мощ с настъпването на студовете. Основната цел е линията на прикосновение да бъде преместена допустимо най-далеч от Донецк.

Още на първия стадий от специфичната интервенция 1-ви армейски корпус на Народната милиция на ДНР се опита да направи това. Опълчението обаче се натъква на мощен укрепен регион, построен от украинците сред Маринка, Курахово, Авдиевка и Угледар.

След това през лятото са правени опити за завладяване на този укрепен регион, само че без резултат. Сегашният опит е най-ефективният. Очевидно е, че смяната в командването на спецоперацията повлия на тактиката.

Гоя счита, че стадият на подготовка за решителна атака в ДНР ще бъде дълъг. Досега тук са събрани разнообразни сили, в това число милиции и доброволци. Редовните войски се попълнят за сметка на мобилизираните. Но като цяло плътността на силите към момента е ниска - в съпоставяне да вземем за пример с направлението Николаев-Кривой Рог, където въоръжените сили на Украйна трансферираха десетки хиляди мобилизирани.

Гоя също предлага да се обърне внимание на северната част на ДНР. Той счита, че украинците ще съсредоточат сили, с цел да се опитат да пробият отбранителната линия сред Кременная и Сватово.

Контролът над Сватово би разрешил на украинците да стигнат до Старобелск, основната точка на целия северозапад от ЛНР. В последна сметка Киев към момента има огромно прелъщение да върне Северодонецко-Лисичанската агломерация с военни средства, само че просто няма сили за това.

Близо 20 украински армейски бригади изчезнаха от картите

Мишел Гоя е пресметнал, че в този момент украинците настояват, че имат към 60 армейски бригади за стълкновение. По линията на прикосновение обаче могат да бъдат разпознати единствено 42 бригади. Местонахождението на останалите е незнайно. Може би в окупираната Харковска област или покрай Киев. Или просто имат недокомплект.

Гоя се интересува живо от украинските бронирани бригади, защото точно тях Киев вижда като своя ударна мощ в откритите пространства. 3-та и 4-та бригада към този момент са в Донбас, само че 17-та бронетанкова бригада, която преди този момент беше ситуирана там, ненадейно престана да попада даже в украинските публични отчети.

Не е ясно и какво се случва с 5-а бригада, за която се твърди, че е оборудвана с предоставени от Полша танкове Т-72М1 и холандски бойни машини на пехотата YPR-765. Сигурно бригадата е още в запаса.

Що се отнася до 1-ва бригада, най-мощната от всички, тя се намира директно зад оперативната линия „ Угледар – Днепропетровск “.

Гоя също отбелязва съществуването на две артилерийски бригади в същия бранш, което демонстрира евентуална подготвеност за продължение на военните дейности. Експертът счита, че украинците се готвят от Днепропетровска област да ударят по едно и също време Запорожие и ДНР.

Що се отнася до съветските войски, Гоя предвижда, че за борбата за Донецк могат да бъдат разгърнати съединения на 36-та и 5-та армии. Засега обаче това не е належащо - численото предимство е прекомерно огромно. А за прехвърлянето на запаси от Западна Украйна за въоръжените сили на Украйна ще отнеме прекалено много време - съветското логистично рамо е доста по-късо.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР