Вземането на студен душ при прегряване в летните жеги е

...
Вземането на студен душ при прегряване в летните жеги е
Коментари Харесай

Помага ли студеният душ в жегите

Вземането на леден душ при прегряване в летните жеги е известна процедура. За доста хора това е начин да се разхладят и ободрят, даже да закалят организма си. Тази водна процедура обаче освен не охлажда (защото провокира повишение на температурата на тялото), само че може да има съществени последици за здравето. Ниската температура на водата може да провокира простуда при хората със занижен имунитет. Съществува и по-опасно следствие от вземането на леден душ – внезапното разширение на кръвоносните съдове и нарасналото артериално налягане.

Според експертите всичко зависи от здравословното положение на индивида, от съществуването на нездравословни привички и от степента на физическа интензивност. За спортуващите здрави и закалени младежи студеният душ е добра антистрес терапия и подготовка на кръвоносните съдове. Противопоказания има при хората, които редовно използват алкохол, при пушачите и хронично болните. В рисковата група са и пациентите с вегетативна дистония, хипертония и страдащите от главоболие.

Студеният душ не се предлага и при деца и възрастни с невисок мускулен тонус (при неявяване на физическо натоварване). Основната заплаха е, че студената вода може да провокира мощен конвулсия на кръвоносните съдове, което е причина за внезапното повишаване на артериалното налягане, както и за други рискови за живота положения.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР