Вземане на решение за увеличение капитала на "Българо-американска кредитна банка"

...
Вземане на решение за увеличение капитала на "Българо-американска кредитна банка"
Коментари Харесай

БАКБ увеличава капитала си с нови акции

Вземане на решение за нарастване капитала на "Българо-американска кредитна банка " АД от 24 691 313 лв. на до 26 787 915 лв.. Това е записано в поканата за привикване на постоянно общо заседание на акционерите на кредитната институция на 22 април. Това ще стане посредством издаване на до 2 096 602 броя нови елементарни, безналични, поименни акции с право на глас, всяка една с номинална стойност 1 лев и емисионна стойност 6.53 лв. за всяка една акция;
Увеличението на капитала се прави при изискванията и по реда на член 112 и сл. от ЗППЦК, по отношение на член 192, алинея 1 и член 194, алинея 1 от Търговски закон, като против всяка съществуваща акция се издава едно "право " по смисъла на §1, т.3 от Допълнителните разпореждания на ЗППЦК и общото заседание утвърждава съответствие сред издаваните "права " и една нова акция според предлагането, съдържащо се в материалите по дневния ред на постоянното съвещание на притежателите на акции на "Българо-американска кредитна банка " АД.
Общото заседание ще овласти Управителния съвет на БАКБ, по своя преценка и в границите на решението на ОСА и в сходство с използваното настоящо законодателство, да конкретизира всички останали условия и реда за осъществяване нарастването на капитала на БАКБ, в това число, само че освен, да избере капиталов медиатор, който да обслужва нарастването на капитала, да изготви и показа за потвърждаване от КФН проспект за обществено предложение на акциите от новата емисия според условията на ЗППЦК и подзаконовите нормативни актове по използването му, да дефинира задачите, за които се употребяват средствата от нарастването на капитала, да дефинира начален и краен период за прекачване на "правата ", да дефинира начален и краен период за записване на акциите от новата емисия, както и да изготви всички други нужни документи по отношение на решението за нарастване на капитала на "Българо-американска кредитна банка " АД.
Акционерите ще овластят Управителния съвет да извърши всички нужни правни и в действителност дейности по отношение на осъществяването на това решение.

В момента "СиЕсАйЕф " АД управлява 61.56% от капитала. "ЕлТиБиАй " ЕлЕлСи има дял от 35.70%, а останалите акции с право на глас (2.74%) са в ръцете на по-малки акционери. Цветелина Бориславова, която има над 50% от капитала на директния акционер "СиЕсАйЕф " АД има значимо индиректно акционерно присъединяване в капитала на банката.

Общото заседание ще разиска и отчетите (индивидуален и консолидиран) на мениджърите за активността на сдружението и годишните одитирани финансови доклади (индивидуален и консолидиран) за предходната година.

Предложението за систематизиране на финансовия резултат е цялата облага за 2019 година след данъчно облагане да се внесе във фонд "Резервен ".

В дневния ред е и точката за освобождение на членовете на управителните органи от отговорност за активността им през предходната година. Заедно с това ще се обсъдят и промени в органите на ръководство на сдружението. Проект за решение планува освобождение на Серж Лиоути като член на Надзорния съвет и избор на Петър Георгиев Атанасов за неговото място с мандат до 10 май 2021 година.

Лиоути е член на надзора на БАКБ от септември 2017 година и на Одитния комитет на банката. Той работи в "Грамърси " (Grammercy), капиталов фонд, ориентиран към разрастващите се пазари в международен проект.

Решението за освобождение на Лиоути от Надзорния съвет ще влезе в действие при изискване, че Българска народна банка е дала авансово утвърждение на Петър Атанасов да заеме длъжността член на Надзорния съвет на банката и общото заседание на БАКБ е гласувало избирането му.

Общото заседание ще прегледа и годишния доклад за активността на Специализираната работа за вътрешен одит за предходната година и ще разиска промени в устава на сдружението.

При липса на кворум събранието ще се организира на 7 май на същото място и при същия дневен ред. Акции, които дават право на присъединяване в общото заседание, могат да се купуват до 6 април.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР