Взели сме над 6 000 проби и в трите населени

...
Взели сме над 6 000 проби и в трите населени
Коментари Харесай

Пощадиха стадото на баба Дора, която разплака България, а министър Порожанов разкри как смята да постъпи с овцевъдите

Взели сме над 6 000 проби и в трите обитаеми места те са дали позитивен резултат. Болестта в действителност е доста рискова - избити са към 4000 животни. " Така разяснява министърът на земеделието Румен Порожанов обстановката с евтаназираните животни пред bTV.
"Нормално е баба Дора да приема нещата по този начин. Тези животни са част от живота й. Правим оптималното и мисля, че стопаните схванаха. Уточнихме се, ще има обезщетение - към 150 лева на животно. Ще направя предложение тази цена да се вдигне до 190 лв., само че това би трябвало да се гласоподава в Министерски съвет. Аз съм обяснил на хората по какъв начин сме стигнали до тази сума. Междувременно има алтернатива откакто чумата утихне, да им бъдат предоставени безвъзмездни животни. Не си вършим пазарлък с тъгата на хората ", изяснява той.
"Агенция по храните трябваше да отиде, да приказва с хората и да им се изясни - и за заплахите от заболяването, и каква е повода да вземем това решение. Още не съм решил дали ще желая оставки ", наскърбен е Порожанов.
На въпрос по какъв начин се усеща сега, министърът беше откровен: "Притеснен съм. Не става дума единствено за овцевъдството. Идва африканска чума. Разбира се, че съм обезпокоен. "
Междувременно баба Дора от село Шарково, която сама отглежда стадото си от овце и кози, се трансформира в знак на умиращия аграрни собственик в погранична Странджа.
Мъката на 68-годишната жена по оповестените за заличаване поради чума здрави животни докара земеделският министър Румен Порожанов при тях през вчерашния ден.
„ Министърът сподели, че ме гледал по „ Фейсбук” и поради мен пристигнал тук. Аз го помолих да ми остави животните, да ми ги резервира – не желая да ми заплаща животните, желая си моето стадо. Човекът сподели, че не могат да го оставят, тъй като попада в трикилометровата зона на ликвидиране вече”, споделя баба Дора със сълзи на очи.
Заради възрастта си надали баба Дора ще гледа друго стадо още веднъж. В момента стадото на баба Дора е единственото, което е останало в селото.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР