Взехме решение за компенсиране на бизнес потребителите на електрическа енергия.

...
Взехме решение за компенсиране на бизнес потребителите на електрическа енергия.
Коментари Харесай

Бизнесът получава по 110 лева на мегаватчас от държавата заради скъпия ток |

" Взехме решение за компенсиране на бизнес потребителите на електрическа сила. Право на държавната помощ ще имат над 630 хиляди небитови крайни клиенти ". Това разгласи служебният министър председател Стефан Янев на брифинг в Министерския съвет.

Компенсацията ще бъде в размер на 110 лева за мегаватчас. Първоначално се обсъждаше сумата от 50 лева за мегаватчас, която съгласно компаниите е извънредно незадоволителна. Помощта ще се отпуска автоматизирано, въз основа на подписан контракт сред Министерството на енергетиката и търговците на електрическа сила.

Бюджетът на програмата е 450 милиона лв., като обезщетенията ще се изплащат до края на 2021 г, посочи той.

Премиерът разяснява и ограниченията за справяне с коронавирус пандемията.

" Намираме се в тежка пандемична обстановка и това не е нечиста сделка. Не очаквайте от мен да се пробвам да ви манипулирам, чертаейки апокалиптични картини. Истината е, че българската здравна система е на границите на своя потенциал. Въведените от здравното министерство ограничения не са самоцел, нито са под диктовката на външни фактори ", добави Янев по отношение на COVID-19 ограниченията в страната.

Той бе безапелационен, че макар спекулациите локдаун няма.

" Да, може да бъдем подложени на критика за нужното време за съответните системи, само че налагането на заповедта ще стартира от идната седмица, с цел да може хората да се приготвят по съответен метод. Това, което подхващаме като краткотрайна мярка е напълно предизвикано от нуждата да запазим живота на българските жители и стабилността на здравната система, тъй като алтернативата е да затворим страната ", посочи още Янев във връзка зеления документ.

Премиерът акцентира, че е подготвен да понеса отговорността, както всеки един от членовете на служебния кабинет.

" Въпросът е дали всеки един от нас може да носи отговорност за своя живот и животът на близък. Затова ви приканвам за самообладание, взаимност и съпричастност, с цел да може най-бързо да се върнем към нормалността ", прикани Янев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР