„Взаимодействието между енергийните регулатори на Балканите способства не само за

...
„Взаимодействието между енергийните регулатори на Балканите способства не само за
Коментари Харесай

Енергийните регулатори на България и Турция подписаха споразумение за двустранно сътрудничество


„ Взаимодействието сред енергийните регулатори на Балканите способства освен за определяне на дейно съдействие сред тях, само че е и фактор в поддръжка на напъните на страните за повишение на енергийна сигурност на района “. Това обявиха ръководителите на регулаторните органи на България и Турция Иван Иванов и Мустафа Ялмаз, които подписаха Споразумение за двустранно съдействие. Документът основава институционалната правна рамка за обмяна на положителни практики сред КЕВР и Регулаторния орган за енергийния пазар в Турция (EMRA) и е ориентиран към повишение качеството на регулаторната активност, прецизират от пресцентъра на енергийния регулатор. Споразумението планува двата органа да обменят информация за регулаторните политики при съблюдаване на националните законови рамки и условия. EMRA и КЕВР ще развиват административния си потенциал посредством присъединяване в характерни обучителни действия - конференции, семинари и работни срещи.

На подписването на съглашението участваха членовете на КЕВР Евгения Харитонова, Пенка Трендафилова, Александър Йорданов, Ремзи Осман, Георги Златев и Владко Владимиров.

Иван Иванов посочи, че след визитата на делегация на КЕВР в Турция през 2017 година, сред двата енергийни регулатора са открити доста положителни взаимоотношения. Според него подписаното съглашение за съдействие основава добра основа за съответни резултати от активността на смесените работни групи, които двата регулатора следва да образуват в области от съвместен интерес – електроенергетика и природен газ. Заявено беше, че след формалното разкриване на газопровода ТАНАП и идното довеждане докрай на Южния газов кулоар, за страните от Балканите се основават нови вероятности за доставки на природен газ и за повишение на енергийната сигурност на района. Според Иванов откриването на 27.06 т.г. на разширението на Транзитния газопровод за Турция в сектора от Компресорна станция „ Лозенец “до очистно оборудване „ Недялско “ има значимо значение, тъй като основава опция за реверсивни доставки на природен газ сред България и Турция.

„ Взаимодействието сред балканските регулатори способства за развиването на енергийния бранш и за икономическия напредък на страните от района “, акцентира президентът на Регулаторния орган за енергийния пазар в Турция господин Мустафа Ялмаз на извършените диалози сред двете делегации. Той оцени подписаното съглашение за съдействие като фактор за консолидиране на енергийния пазар в района и като основа за шерване на положителни регулаторни практики. Сред главните насоки в активността на EMRA Мустафа Ялмаз уточни развиването на енергийната инфраструктура на Турция, което има определящо значение за развиването на борсовата търговия в страната. Изнесена беше информация, че Турция е освен най-големия енергиен пазар на електрическа енергия и природен газ на Балканите, само че по търгувани размери страната заема 4-то и 5-то място в Европа, надлежно - в региона на търговията с природен газ и на търговията с електрическа енергия. Основната цел на турския енергиен регулатор е тези благоприятни условия в енергийния бранш на Турция да бъдат ориентирани към развиване на търговията с България в региона на електрическа енергия и природен газ и посредством нашата страна да доближават пазарите на Европейски Съюз, което ще способства за енергийната сигурност на континента, съобщи Мустафа Ялмаз.

На извършените диалози бяха разисквани и съответни въпроси от съвместен интерес в региона на нормативната регулаторна база и подсилване на съдействието сред балканските енергийни регулатори в границите на издигнатата от КЕВР самодейността за основаване на Регионален Консултативен конгрес на регулаторите.

Подписаното съглашението за съдействие с AERS е продължение на провежданата от КЕВР дейна политика на разширение и активизиране на взаимоотношението с националните регулаторни органи на други страни. Комисията има подписани двустранни съглашения за съдействие с енергийните регулатори на Румъния, Гърция, Република Македония, Черна гора и Сърбия, както и с водните регулатори на Косово, Албания и Грузия.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР