Взаимни похвали към добрия стар приятел, укрепване на взаимодействието и

...
Взаимни похвали към добрия стар приятел, укрепване на взаимодействието и
Коментари Харесай

Взаимодействие в свят, застрашен от актове на деспотизъм. Защо Си Дзипин отива при Путин?

Взаимни похвали към " положителния остарял другар ", подсилване на взаимоотношението и диалог за войната в Украйна, тъй като " няма повсеместен модел на ръководство и няма международен ред, където решаващата дума принадлежи на една-единствена страна “. Последните думи са на китайския водач Си Дзипин, а цялостния сюжет - публична въведения на започваата му през днешния ден визитата при съветския президент Владимир Путин в Москва - първата им двустранна среща онлайн от началото на войната, която Кремъл стартира в Украйна на 24 февруари 2022 година

Путин разгласява остарелия в китайски държавен ежедневник ден преди визитата, в която привества " положителния остарял другар " и „ градивна роля в разрешаването на украинската рецесия “. Дори благодари за " уравновесената линия на Китай във връзка със събитията, протичащи се в Украйна, за разбирането на тяхната предистория и същинските аргументи ".

На собствен ред в послание посредством страниците на държавното издание " Руская газета " Си Дзипин приканва за " прагматизъм " във връзка с Украйна, напомня 12-те точни на мирния проект, който Пекин предложи, а Западът отхвърли, тъй като той не планува евакуиране на Русия от всички окупирани територии, и декларира като цел „ всеобхватно партньорство и стратегическо взаимоотношение “ в свят, заплашен от „ актове на надмощие, абсолютизъм и тормоз “.

Според анализатори визитата на Дзипин е значимо за Москва. „ Китай е най-важният съдружник за Русия “, сподели Александър Габуев, специалист по връзките на Русия с Китай от Фондацията Карнеги за интернационален мир, пред английския Guardian.

„ Това, че Си, водачът на втората най-мощна страна в света, е подготвен да посети Москва по време на войната в Украйна, е извънредно алегорично. “

Визитата идва три дни, откакто Путин получи поради отвличането на украински деца. Актът на съда в Хага е поредна стъпка към превръщането ѝ в страна парий. Преди два дни съветският президент посети окупирания и на процедура срутен със земята от съветските бомби - в явна проява на непокорство към съда и пренебрежение към западните страни.

Експерти споделят, че визитата в Москва на китайския президент идва в миг на възходяща взаимозависимост на Москва от Пекин.

„ Имаше огромен дисбаланс във властта преди войната. Сега, с изолацията на Русия от Запада, тази властова асиметрия е на стероиди “, сподели Габуев. „ Китай има всички лостове, които желае, и те единствено ще се усилват отсега нататък “, добави той.

Според експерта по руско-китайски връзки възходящата икономическа взаимозависимост на Русия от Пекин е основен фактор, а прогнозите са, че Китай ще се намеси в доставките на огромни количества артикули както за цивилен, по този начин и за военни цели, в това число първични материали и компютърни чипове – жизненоважни запаси за Москва, с цел да поддържа военната си машина след глобите, наложени ѝ от съвсем целия останал свят.

Преди дни основано на митнически данни и разбора им, съгласно което Пекин доставя на Москва артикули с двойна приложимост, бронежилетки, пушки и аварийни елементи за дронове още от средата на 2022 година Преди близо месец Съединени американски щати предизвестиха Китай да не прибягват до колета с оръжие, каквито разследващи данни има.

„ За Русия ще бъде доста значимо да обсъдим увеличените продажби на нефт и газ и продължаващия поток от сериозни съставни елементи “, сподели Габуев в наверечието на срещата Дзипин - Путин.

Според специалиста с изключение на като проява на " другарство ", визитата на китайския водач в съветската столица е и опит за проява, че той може да бъде сдържаща мощ против Путин, да вземем за пример като му попречи да разположи нуклеарни оръжия на бойното поле в Украйна.

Също по този начин се оповестява, че Си възнамерява диалог с президента на Украйна Володимир Зеленски. Този апел частично би бил опит за „ балансиране на негативното влияние, което визитата в Москва ще има върху връзките на Дзипин със Запада ", сподели Бони Глейзър, шеф на Индо-тихоокеанската стратегия към Германския фонд " Маршал ".

Си се пробва да играе ролята на световен общественик. В понеделник предходната седмица той прикани Китай да играе по-голяма роля в ръководството на международните каузи, откакто посредничи в договорка сред Саудитска Арабия и Иран да възстановят дипломатическите връзки. Ход, който съгласно анализатори се възприема в Китай като победа против въздействието на Съединени американски щати в Близкия изток.

Едно от главните вътрешни провокации, пред които е изправен Си, когато стартира третия си мандат като президент на Китай, е по какъв начин да възвърне стопанската система от ударите, които претърпя по време на политиката му за нулево разпространяване на COVID-19.

Но „ Европа е все по-обвързана със Съединените щати поради възгледите си за Украйна. Това попречва напъните на Китай да усъвършенства връзките си с Европа “, отбелязва Глейзър.

По отношение на опакованите като " миротворчески " дейности на Си Дзипин във връзка с Украйна - те могат да бъдат отхвърлени като поза - Китай отхвърли да осъди нахлуването на Москва в прилежаща страна и в този смисъл това е сериозна поддръжка за Путин. И до момента в който Кремъл приветства китайското предложение за мир, няма никакво желание да отстъпи от максималистичните си цели в Украйна.

В поредност от обществени изказвания през последния месец Путин уточни, че чака войната да продължи, подготвяйки популацията си за дълготраен спор, който той показа като екзистенциална борба за оцеляването на страната.

Но защото Русия не съумя да реализира пробив по време на тежката си зимна атака в Източна Украйна и появиха се нови известия, че боеприпасите на армията ѝ са на привършване, публични лица във Вашингтон показаха безпокойствие, че Москва ще възобнови апелите си за китайска военна помощ.

„ Темата за военно-техническото съдействие безспорно ще бъде разисквана “, сподели помощникът на Кремъл Юрий Ушаков пред съветския информативен вестник „ Ведомости “, като добави, че министърът на защитата Сергей Шойгу ще взе участие в диалозите.

„ В момента Пекин е удовлетворен от статуквото, към този момент не е ясно дали желае да отиде по-далеч и да достави оръжия “, сподели Габуев - " За Си Дзипин е значимо да предотврати огромно съветско проваляне, което... може да заплаши позицията на Путин. “, счита той.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР