Вятърната и соларната енергия са на път да отбележат спад

...
Вятърната и соларната енергия са на път да отбележат спад
Коментари Харесай

Инвестициите във ВЕИ ще спаднат за първи път от 20 години заради коронавируса

Вятърната и слънчевата сила са на път да отбележат спад през 2020 година за първи път от две десетилетия насам. Това демонстрира проучване на Международната организация по енергетика, представено от Bloomberg. Според него в международен мащаб ще бъдат добавени нови мощности от 167 гигавата, което е с 13% по-малко спрямо 2019 година

Причината е, че построяването на уреди за възобновима сила се е забавило поради затворените заводи, потребността от обществена отдалеченост сред служащите и финансовите терзания на бизнесмените на фона на пандемията.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Необходимост от държавна поддръжка

Това е неприятна вест за един бранш, който от години записва единствено напредък и остана релативно непокътнат от внезапното понижаване на търсенето на сила, блъснало по петролната и газовата промишленост. " Продължаващият спад в разноските и увеличаващата се конкурентност напразно и слънцето няма да спасят възобновимата сила от икономическата рецесия. Жизненоважно е държавните управления да се намесят със своята поддръжка, с цел да подсигуряват, че възобновимите източници ще не престават да означават растеж ", показват от Международната организация по енергетика.

Голяма част от спада се дължи на предстоящото понижаване на по-малките слънчеви съоръжения, слагани по покривите на някои къщи и бизнеси. Прогнозите са те да се свият с съвсем 36% през тази година, главно в Европа, Съединени американски щати и Китай. Причината е, че тези по-малки играчи лимитират вложенията си поради пандемията.

Под първичната прогноза

Спадът през 2020 година отчасти ще бъде наваксан през 2021 година, когато забавените в този момент планове бъдат осъществени. Това ще спомогне за връщането на възобновимата сила да равнищата от 2019 година, само че ще продължава да бъде с 10% под в началото плануваните от Международната организация по енергетика нива за тази и за идната година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР