Вятърът отново духа в платната на Европа. Това бе посланието

...
Вятърът отново духа в платната на Европа. Това бе посланието
Коментари Харесай

"Федералистка фантазия" ли са идеите на Юнкер за Европа

" Вятърът още веднъж духа в платната на Европа ". Това бе посланието на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер към цялостната зала на Европейския парламент. След като оглави Европейска комисия преди три години, Юнкер бе заставен неотложно да превключи на режим " ръководство на рецесии ": гръцката финансова рецесия, бежанската рецесия от 2015 година и решението на Англия да напусне блока станаха мотив Брюксел и европейските столици да потънат в бездънен размисъл.

Мнозина започнаха да се питат дали съюзът ще се резервира. Затова тазгодишната тирада бе отлична опция за Юнкер да изложи една по-положителна и по-малко мрачна визия за бъдещето на Европейски Съюз.

А и беше високопарна. Юнкер прикани всички страни членки на Европейски Съюз да вкарат еврото и за европейска версия на Международния валутен фонд. Той сподели още, че има намерение да предложи да бъдат проверявани всички задгранични вложения, идващи вън от съюза.

Прекалено доста федерализъм

" И в положително, и в неприятно, в никакъв случай не съм губил моята обич към Европа ", сподели Юнкер в една тирада, изпълнена с възторг. Засега обаче наподобява неразбираемо дали на любовта на Юнкер ще бъде отвърнато с реципрочност. Присъдата на Петер Клепе: " Има доста федералистки мечти. "

Клепе е шеф на брюкселския офис на мозъчния концерн " Отворена Европа ". " Речта не регистрира какво се случва в доста страни ", споделя той, правейки ангажимента, че въпреки доста хора да не са безусловно антиевропейски настроени, те усещат, че " блокът има несъразмерни упоритости и би трябвало да бъде по-скромен ". Въпреки че Юнкер не загатна поименно Китай, плануваната от него мярка може да е отговор на общите безпокойства в Германия, Франция и Италия, че китайските вложения в Европа вършат тези в противоположна посока да наподобяват оскъдни.

Трите страни бързо приветстваха проектите на Юнкер: " Предложенията на Европейската комисия защищават честната конкуренция в Европейски Съюз и също обезпечават по-добра отбрана против придобивания на компании, които не дават отговор на пазарните правила ", сподели в изказване немският министър на стопанската система Бригите Циприс. " Необходимо е да попречим на други страни да извлекат преимущество от нашата неприкритост, с цел да прокарат своите индустриални ползи ", продължи тя.

За френския министър на стопанската система Брюно Льо Мер това предложение е единствено началото. Планът е " значима първа стъпка в посока по-честна конкуренция и идентични условия на световно ниво ", сподели той в изказване. Клепе обаче предизвестява против този тип " протекционистки " метод и счита, че " страните, които желаят да влагат в Европа, би трябвало да бъдат посрещани с добре пристигнали, а не ограничавани ". " Трябва да обръщаме внимание на ползите на европейските консуматори, а освен на експортьорите - и това значи да осигурим допустимо най-голяма конкуренция и избор ", се аргументира той.

Да не постановяваме политически решения

Призивът на Юнкер в последна сметка всички страни от Европейски Съюз да се причислят към еврозоната бе отритнат от високопоставени представители на християндемократическия блок на немския канцлер Ангела Меркел, както вкъщи, по този начин и в Страсбург.

Маркус Фербер, заместник-председател на комисията на Европейския парламент по икономическите и паричните въпроси, предизвести, че " присъединението не би трябвало да бъде налагано с политическо решение ". " Примерът на Гърция сподели какво може да се случи, когато икономическите действителности биват подценявани поради политическо престарание и присъединението към еврозоната получава безгрижно зелена светлина ", означи той.

Маркус Зьодер, министърът на финансите на немската провинция Бавария, отиде още по-далеч: " Това е неправилното предложение в неправилния миг ", сподели той пред немския вестник " Велт ", допълвайки, че концепцията България и Румъния да станат част от еврозоната е неуместна.

Усещане за единение

Но до момента в който някои отхвърлят речта на Юнкер като нереалистична изразителност, други виждат в нея превръщане към Централна и Източна Европа във време на напрежение сред Брюксел, от една страна, и Варшава, Будапеща и Прага, от друга, за това по какъв начин да бъде прилагано законодателството на Европейски Съюз.

" Той говореше против една диференцирана и на доста скорости Европа, която наподобява е наклонност в европейски столици ", споделя Даниела Шварцер, шефът на изследователския институт към Германския съвет за външни връзки. " В доста столици диференциацията наподобява бързо решение на проблемите. Намирам за забавно, че (Юнкер) се разгласи много мощно против нея, само че освен на концептуално ниво, в действителност той сподели какво би трябвало да се случи ", отбелязва Шварцер, визирайки апела му Хърватия, Румъния и България да бъдат включени в Шенгенското пространство и да бъде разширена еврозоната.

Така че въпреки да наподобява малко евентуално Европейски Съюз да е подготвен да " опъне корабните платна " и да стартира амбициозни интеграционни планове, речта на Юнкер може да е помогнала за възобновяване на чувството за единение и обща цел. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР