Вярвате или не, но именно Facebook ще бъде компанията, която

...
Вярвате или не, но именно Facebook ще бъде компанията, която
Коментари Харесай

Криптовалутата Libra на Facebook: възможности и технологии

Вярвате или не, само че точно Фейсбук ще бъде компанията, която ще внедрява криптовалутата в масите. На 18 юни обществената мрежа публично показа своята цифрова валута Libra . Криптовалутата на Фейсбук ще бъде обезпечена с парите на най-надеждните международни централни банки, като ще може да се употребява даже и от хората, които нямат банкова сметка.

Ситуацията на криптовалутния пазар през последните няколко години коренно се промени. Доскоро обществените компании се опасяваха даже да обиден тематиката „криптовалути“, с цел да не отхвърлен вложителите. А в този момент една от най-големите компании в света стартира финансова активност със лична криптовалута.

Това е напълно разумна стъпка за компанията Фейсбук, която в края на 2018 година имаше приход в размер на $55,8 милиарда. В сходни условия трансформацията на обществената мрежа във финансова наподобява дори естествена.

Аудиторията на днешните водещи криптовалутни платформи Blockchain LLC и Coinbase е към 40 милиона души на месец, а Фейсбук има 2,7 милиарда дейни консуматори месечно. Подобно доминиране може да остави зад борда всеки съперник. Компанията на Марк Зукърбърг има съществено предимство и от позиция за акционерната цена: пазарната капитализация на Фейсбук е $539 милиарда, което е над два пъти повече от капитализацията на всички криптовалути към сегашен ден (около $290 милиарда).

През 2020 година обществената мрежа има намерение да даде достъп до Libra на всички свои консуматори, Фейсбук има намерение и да интегрира дигитален портфейл в своите компании-онлайн услуги WhatsApp и Messenger. Остава единствено дребния на пръв взор проблем аудиторията да бъде уверена да употребява новия артикул.

Навремето криптовалутите се сътвориха като опция на монополната финансова власт на банките със статут too big to fail. А не щеш ли в този момент към лагера на съперниците на тази власт се причислява компания, доверието към която към този момент е тотално сринато от поредност огромни кавги.

Но Libra получи поддръжката на над 20 извънредно авторитетни компании от калибъра на Uber и Visa. Именно Libra ще стане бойното поле за новия статут на криптовалутите, а Фейсбук ще бъде главната цел за ударите на последователите на остарелия порядък.

„Libra ще даде опция на хората от целия свят да заплащат стоките и услугите в единна валута“ – съобщи Дейвид Маркус, началник на новата блокчейн дъщерна компания на Фейсбук с име Calibra. „Ние се надяваме, че ще може да въведем редица нововъведения в екосистемата на криптовалутите“.
Двата съществени токена на новата криптовалута
Крайъгълният камък на нововъведенията, за които приказва Дейвид Маркус, е самата Libra. За разлика от биткойна, който има свободен плаващ курс според от търсенето, криптовалутата на Фейсбук е необикновен тип платежно средство, прикачено към постоянни активи. Тези активи сформират кошница от няколко разнообразни валути (засега не се знае тъкмо кои) плюс краткосрочни държавни скъпи бумаги.

Маркус, който преди време бе общоприет шеф на PayPal, добавя че тази виртуална кошница „най-вероятно“ ще включва валутите на Федералната аварийна система на Съединени американски щати, Централната банка на Англия, Банката на Япония и Националната банка на Швейцария.

„От всичко това следва, че тази криптовалута ще бъде постоянна, с ниска волатилност и ниска инфлация. Това ще бъде едно отлично средство за продан и струпване на спестявания“ – сподели още ръководителят на Calibra.

За основаването и ръководството на Libra е учредена самостоятелната организация Libra Association . Към сегашен ден този консорциум води договаряния с няколко огромни банки от целия свят, които имат сходни правила на контролиране. Засега не се прецизира кои тъкмо банки ще бъдат любимци в битката да станат сътрудници в тази нова организация. Но точно марката Libra Association ще съхранява активите, с които ще бъде обезпечена новата криптовалута. Предвижда се криптовалутата Libra да може да бъде закупена на всяка борса, която я вкара в своя оборот.

Тук би трябвало да отбележим един значим колорит. Освен криптовалутата, ще се продават и по този начин наречените токени за сигурност Libra Investment Tokens (LIT) , които не са свързани с каквато и да било валута и които имат непрекъснато изменяща се цена. LIT е нещо сходно на акциите, курсът на които може да се колебае.

Още един извънредно значим миг. За да си купят токени за отбрана и сигурност, вложителите би трябвало да дават отговор на няколко критерия . Публичните компании би трябвало да имат пазарна капитализация от най-малко $1 милиард. Същото е за участниците в този криптовалутен пазар – би трябвало да ръководят активи с обща сума най-малко $1 милиард.

Компаниите, които желаят да бъдат признати в Libra Association, би трябвало да заплатят не по-малко от $10 милиона или 1% от общата сума, привлечена в границите на STO – т.е., съгласно пуснатите на пазара токени за отбрана и сигурност. Инвестиционният капитал на тези компании ще се съхранява в същите банкови сметки, които се употребяват и за самата Libra.

Компаниите ще получават тези токени и в продан на вложения. LIT токените ще се употребяват сходно на жетоните в игралните автомати, които единствено демонстрират, че техният собственик е изхарчил действителни пари. Това се смята за доказателство на направената инвестиция. Твърде значим миг. Притежателят на LIT има право да удостоверява транзакциите в блокчейна, да гласоподава по какъв начин да се развива кода на Libra, както и да дефинира ориста на Libra Association.

LIT е може би най-важната част от комплицирания бизнес модел на Фейсбук. Според документите, с които разполага Forbes, финансовите средства на членовете на Libra Association, както и средствата употребявани от потребителите за закупуване на новата криптовалута, ще бъдат вложени в нискорискови активи. Създателите на тази криптовалута няма да получават проценти от останалите като запаса финансови средства – тези проценти ще се употребяват за покриване разноските на Libra Association, а при реализиран по-висок триумф – за погашение на дивиденти на вложителите.
Криптоконсорциумът
Централния офис на некомерсиалната организация Libra Association се намира в Женева. В консорциума вземат участие някои от най-големите компании в света. Включително и някои некомерсиални криптовалутни фондове, като да вземем за пример Ethereum Foundation, която също е ситуирана в Швейцария. Една от главните задания на Libra Association е ръководството на техническото развиване на криптовалутата и решение на вътрешните въпроси на самата организация. За разлика от множеството фондове, Libra Association ръководи и действието на аварийния фонд за поддръжка на Libra, в това число основаването или унищожаването избрани размери от новата криптовалута.

Към сегашен ден в Libra Association са включени: платежните услуги MasterCard, PayPal, PayU, Stripe и Visa; софтуерните компании Booking Holdings и eBay, Фейсбук и неговата дъщерна компания Calibra (отделно една от друга), Farfetch и Lyft, Mercado Pago, Spotify AB и Uber Technologies, както и телекомуникационните Iliad и Vodafone Group. И още, в състава на консорциума са блокчейн стартъпите Anchorage, Bison Trails, Coinbase и Xapo Holdings Limited, рисковите фондове Andreessen Horowitz, Breakthrough Initiatives, Ribbit Capital, Thrive Capital и Union Square Ventures, както и CreativeDestruction Lab, Kiva, Mercy Corps и Women’s World Banking.

„Нашата последна цел е да предоставим на всички категории сътрудници място зад масата на преговорите“ – зави Данте Диспарте, началник ма отдела по връзките на Libra Association. „Благодарение на нововъведенията новата криптовалута ще бъде налична на процедура в целия свят, което значително ще разшири достъпа до финансовите услуги“.

На пръв взор Libra Association не допуска вътрешна конкуренция, тъй като в консорциума може да влезе всяка компания, която дава отговор на изброените нагоре условия. Но на процедура организацията ще работи в конкурентна среда: съществуват да вземем за пример консорциумът Circle, организацията Centre, поддържана от криптовалутната борса Coinbase, както и обичайна банкова платформа Swift. Всички тези планове се конкурират да станат международен платежен стандарт.

„Постарахме се да създадем по този начин, че в Libra Association да бъдат включени различаващи се компании, употребяващи разнообразни модели и разнообразни приложения“ – сподели Кристиан Каталини – основният икономист на Calibra. Само по този начин ще успеем да превърнем Libra в международен софтуерен и финансов стандарт“.
Правото да не се подчиниш
За да може харчи криптовалутата, потребителите ще би трябвало първо да си конфигурират някакъв дигитален портфейл и да си закупят Libra с валутата на своята страна. Calibra създава собствен дигитален портфейл, благодарение на който потребителите могат да купуват, съхраняват и харчат своята криптовалута посредством WhatsApp и Messenger или посредством особено приложение за iOS или Android.

След като съответният консуматор премине обстойния и изчерпателен развой на регистрация за удостоверение на личността за най-вече попречване прането на пари, те получават правото да превеждат парите във валутата на своята страна във тип на криптовалутата на Фейсбук. А когато се прави превод на пари, получателят получава сумата във тип на валутата на страната, в която живее или се намира. Всички междинни преводи се реализира посредством новата криптовалута.

Според финансовата скица на Фейсбук (за новия международен ред), обезпечението на новата криптовалута ще се съхранява в ситуирани по целия свят банки. Ключовете, даващи на потребителите достъп до криптовалутата, ще се съхраняват или в разработчика на криптопортфейла (при Фейсбук това е Calibra), или в потребителя, както постъпват редица други сходни системи.

С помощта на тези цифрови портфейли е допустимо да се изпращат и получават парични суми към и от други цифрови портфейли, поддържащи Libra. Използва се принцип, сходен на електронната поща: GMail консуматор може да си кореспондира с човек, регистриран в Yahoo . Блокчейн фирмите, включени в Libra Association дават или програмен продукт за портфейлите, или профилирани хардуерни решения за предпазване на криптовалутата. В тази скица към този момент са включени солидни компании, като да вземем за пример Anchorage, финансирана от фондацията Andreessen Horowitz, стартъпът Bison Trails, криптоборсата Coinbase и компанията Xapo Holdings.

Днес Calibra се пробва да получи колкото се може повече лицензи, легализиращи интервенциите с Libra, преди тази криптовалута да влезе в послание. Подадени са поръчки за приемане на държавен лиценз за парични преводи с Libra, както и за специфичния нюйоркски лиценз BitLicense за превеждане на пари. Някои поръчки към този момент са утвърдени.
Новият източник на приходи
Допълнително към евентуалната облага от вложенията,  Libra Association Фейсбук има намерение да печели и от други артикули на Calibra, информация за което не се популяризира.

Засега не се знае по какъв метод Фейсбук ще опази финансовата информация на своите консуматори. След неспирната поредност от кавги с приключването на данни и намесата в свои и непознати политически избори, Фейсбук желае доверието на потребителите, с цел да получи достъп освен до тяхната преписка, фотоси и клипове, само че и до техните пари. Ръководителят на Calibra съобщи, че финансовите данни няма да се дават на Фейсбук и ще бъдат отвън обществената мрежа. Как тъкмо ще стане това, към този момент няма информация.
Затвореният блокчейн
Основата на новата система на Фейсбук е затвореният блокчейн на Libra, тестването на който публично започва на 18 юни. За разлика от отворения блокчейн на биткойна, надалеч не всички консуматори на Libra ще могат да започват възел на блокчейна или какъвто и да било програмен продукт за инспекция на работата и точността на настройките.

И тъй като Libra е затворен блокчейн, единствено поканените могат да вземат присъединяване във вземането на решенията за това, кои и какви транзакции могат да бъдат направени. Към сегашен ден е известно, че да започват свои възли имат право единствено 28 члена на Libra Association. Тази организация разгласи и съответната си цел: при стартирането на криптовалутата през 2020 година, в консорциума би трябвало да вземат участие 100 крупни вложителя.

Друг значим миг. При блокчейна и другите криптовалути за инспекция на транзакциите се употребява логаритъм с име „Доказателство за осъществена работа“. Но Libra употребява напълно различен логаритъм, който назовава „доказателство за притежаван дял“. Операторите на възлите се съгласяват да блокират парични средства, с цел да потвърдят, че имат какво да губят и това ги кара да работят в интерес на цялата криптовалутна мрежа.

Доказателството за притежаван дял е прекомерно противоречив логаритъм, тъй като в този случай властта се намира в ръцете на единствено няколко доверени хора. В същото време този логаритъм дава опция за провеждането на доста огромен брой интервенции в секунда. Според ръководителя на техническия отдел на Calibra, задачата е да бъдат реализирани 1000 преводи в секунда, всяка от които ще бъде обработена в границите на 10 секунди. Да си напомним, че биткойна работи със 7 преводи в секунда, а Visa – с 65 000 в секунда. Но в обичайните банкови системи цялата интервенция по превеждане на пари лишава към три дни, до момента в който при биткойна това време е 10 минути.

Разбира се, с течение на времето Фейсбук ще усъвършенства своите технологии.

   По материали на Forbes, Michael del Castillo

Виждаме, че Фейсбук има огромни проекти за ръководство, а може би и пазаруване на целия свят. Едва ли политиците и банкерите ще стоят със скръстени ръце. Навярно напълно скоро ще забележим техния отговор на формалната публикация на опциите и технологиите на новата криптовалута Libra на Фейсбук.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР