Вярващите от страна на Руската православна църква (РПЦ) няма да

...
Вярващите от страна на Руската православна църква (РПЦ) няма да
Коментари Харесай

Вярващите руснаци няма да могат да се молят и причестяват на Атон

Вярващите от страна на Руската православна черква (РПЦ) няма да могат да се молят и причестяват в църквите и манастирите на полуостров Атон в Гърция поради разкола на РПЦ с Вселенската патриаршия. Това заяви представителят на съветския патриарх Кирил, Александър Волков.
„ Планината Атон е (административна) територия на Вселенската патриаршия и всичко, което върви с нея “, сподели Волков пред ТАСС, представена от БГНЕС.
РПЦ заяви през вчерашния ден, че е взела решение да приключи всевъзможни връзки с Вселенската патриаршия, откакто тя разгласи, че ще даде афтокефалност на Украинската черква, т.е. обособяване от Московската патриаршия.
Руската православна черква не признава решението на Вселенската патриаршия да даде автокефалия на Украинската черква, съобщи ръководителят на отдела за външноцърковни връзки, митрополит Иларион, на срещата на Синода на Руската православна черква в Минск.
" Беше признато решение да се анулира акта на Вселенската патриаршия от 1686 година за включването на Киевската митрополия в състава на Московската патриаршия и също по този начин бе взето решение за основаване на Ставропигия на Вселенската патриаршия в Украйна. Всички тези решения са противозаконни и канонически неправилни. РПЦ не приема тези решения и няма да ги следва ", сподели митрополит Иларион.
напомня, че на 11 октомври Светия Синод на Константинополската Вселенска патриаршия заяви, че обновява към този момент взетото решение Вселенска патриаршия да пристъпи към предоставяне на автокефалия на църквата в Украйна, да възвърне, от този миг ставропигията на Вселенската патриаршия в Киев, една от многото нейни ставропигии в Украйна, съществуващи там постоянно, да одобри и преразгледа молбите за апелация на Филарет (Денисенко), Макарий (Малетич) и техните следовници, които са се оказали в ерес не по догматични аргументи, в сходство с каноничните преимущества на Константинополския патриарх да получава такива молби от йерарси и други клирици от всички автокефални църкви. По този метод горепосочените бяха канонично възобновени в своя йерархичен или духовнически чин, а техните вярващи са признати в общение с Църквата.
Вселенска патриаршия анулира действието на Синодното писмо от 1686 година, издадено за тогавашните условия, което дава право по икономѝя на патриарха на Москва да ръкополага митрополита на Киев, определен от събранието на клира и народа в неговата епархия, който би трябвало да поменава Вселенския патриарх като пръв йерарх по време на свещенодействие като израз на канонична взаимозависимост от църквата-майка в Константинопол.
" Ние към този момент сме изправени пред нова църковна действителност. Вече нямаме един координиращ център в православната черква и би трябвало да осъзнаем това доста ясно. Вселенската патриаршия се самоунищожи като подобен център ", уточни по-рано митрополит Иларион за съветската телевизия " Първи канал ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР