Вярването, че именно мащабът е ключът към съживяване на закъсалия

...
Вярването, че именно мащабът е ключът към съживяване на закъсалия
Коментари Харесай

Европа тихо павира пътя към консолидация в банковия сектор

Вярването, че точно мащабът е ключът към възкръсване на закъсалия банков бранш в Европа, кара главният регулатор на континента да предприеме стъпки, с които да почисти пътя към трансгранични покупко-продажби, написа The Wall Street Journal.

Регулаторът - поделение на Европейската централна банка - оповестява персонално на банките за новия си курс, споделят източници на изданието. Но някои от знаците към този момент са забележими и за публиката. ЕЦБ одобри с отворени прегръдки сливането на две приблизително огромни испански банки - Liberbank SA и Unicaja Banko SA. Регулаторът е по-отворен и към даването на повече време за реализирането на плануваните синергии - да вземем за пример, като приема по-малък финансов буфер през този интервал.

Промяната в политиката идва в тежък миг за фрагментирания банков бранш в еврозоната. Отрицателните лихви, наложени от ЕЦБ, вършат облагата сложна задача за банките на континента, защото изяждат от маржа върху заемите.

Отдавна се твърди, че точно сливанията са вероятен отговор на проблемите. В поддръжка на покупко-продажбите има и друга причина: единствено по-големи европейски банки могат да отговорят на конкуренцията от Съединените американски щати. Средната възвращаемост на капитала на европейските банки е към 6%, съвсем на половина на тази на американските.

Европейската централна банка въпреки всичко схваща, че негативните лихви натежават над облагата на банките и институцията би трябвало да направи нещо, споделя Джером Леграс от Axiom Alternative Investments.

Някои банкери въпреки всичко са скептични и не имат вяра, че ЕЦБ ще предприеме задоволително еластичен метод, който да провокира сливания. Но новият курс може да подтиква сливания от междинен размер, изключително в прекомерно разводнените домашни пазари. В Германия има над 1 500 банки, в Италия над 500, във Франция над 400, а в Испания - над 200.

Ключово ще се окаже желанието на ЕЦБ да понижи финансовите условия за новосъздадената банка. Немалко покупко-продажби бяха провалени, защото банките не желаят да желаят от акционерите си повече капитал.
 Банкерите в Европа желаят едно - по-малко банки
Банкерите в Европа желаят едно - по-малко банки

Процесът по консолидация на бранша би трябвало да се забърза
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР