Вярвам в голямата сила на образованието. И винаги се застъпвам

...
Вярвам в голямата сила на образованието. И винаги се застъпвам
Коментари Харесай

Мария Габриел: Най-добрите инвестиции в бъдещето са инвестициите в образование

Вярвам в огромната мощ на образованието. И постоянно се застъпвам за нуждата от приближаване на образованието до новите условия на пазара на труда, на цифровата епоха. Най-добрите вложения в бъдещето са вложенията в хората. Едва ли има подозрения в това. Уменията и образованието са мотор на конкурентоспособността и нововъведенията на Европа. Образованието, уменията, научните проучвания може би за първи път са сложени толкоз високо в европейския дневен ред и на идната Европейска комисия. Пред нас е предизвикването да ги осъществим със наличие, с нови резултати и по-иновативни решения.

Това съобщи българският еврокомисар за цифровата стопанска система и общество Мария Габриел при откриването на XV Национална конференция по е-Образование „ Дигиталните нововъведения в помощ на е-Образованието “, проведена от ICT Media.

Тя акцентира, че просветителните системи и учебни заведения в Европа имат потребност от поддръжка, с цел да се приспособяват към новите действителности, и очерта едни от най-важните дейности на Европейската комисия в тази посока. През 2018 година беше признат План за деяние в региона на цифровото обучение. Догодина се планува той да бъде обновен и допълнен с нови цели, написа novini.bg.

Мария Габриел поздрави Министерството на образованието и науката за издигането на цифровото обучение като приоритет, наблягайки позитивните промени вследствие на вложенията за съоръжение на класните стаи, за въвеждане на нови технологии, за образование на учителите. „ Учителите, учебните ръководители, учениците и родителите би трябвало да бъдат в основата на всяка промяна в образованието, с цел да може тя да бъде сполучлива. Процесът на съдействие сред просветителните институции и софтуерните сдруженията също е от основно значение.

Европейският проект за деяние в региона на цифровото обучение към този момент дава резултати в страните членки “, означи комисарят. Мария Габриел определи свързаността в учебните заведения като авансово изискване за предприемане на каквито и да е старания за е-Образование.

Скорошно изследване за потреблението на ИКТ в учебните заведения демонстрира, че има обилни разлики в каузи на учениците, които учат в учебни заведения с високоскоростен интернет. По-малко от 10% от учениците в селата или дребните градове имат достъп до високоскоростен интернет в учебно заведение. Европейската комисия възнамерява нов инструмент за финансиране на свързаността на учебните заведения в границите на програмния интервал 2021—2027 година Друга от водещите начинания е Европейската седмица на програмирането.

Българският еврокомисар осведоми, че тазгодишното седмо издание е счупило всички върхове с повече от 67 000 регистрирани събития в Европа и отвън Европейски Съюз. Нейната упоритост е до края на 2020 година най-малко 50% от всички европейски учебни заведения да се включат в самодейността.

По думите й, подпомагането на един преподавател да употребява компютърни стратегии и устройства в преподаването има доста по-голямо влияние от даването на таблет на всеки възпитаник в класа. 

Мария Габриел сподели и за бъдеща самодейност по Хоризонт Европа – така наречен самодейност за попечителство. „ Идеята е да се развият мрежи от цифрово напреднали учебни заведения, които да наставляват по-малките, създавайки по този метод кръг на попечителство. В рамките на стратегия Хоризонт Европа напълно скоро ще бъде отворена покана и се надявам българските учебни заведения да се включат интензивно в тази самодейност “, съобщи комисарят.

В идващите месеци ще започва и план Girls4STEM, чиято цел е да ускори интереса на девойките към науката, технологиите, инженерството и математиката.

Тя обърна особено внимание и на капацитета на изкуствения разсъдък в образованието.

Той може да поддържа качествено и приобщаващо обучение, само че също по този начин да сътвори разлика в уменията, с която просветителните системи би трябвало да се оправят. Европейска комисия и държавите-членки създадоха неотдавна съгласуван проект за развиване на изкуствения разсъдък, а плануваните ограничения варират от основаването на специфична магистърска стратегия за изкуствен интелект до образования на работното място и стажове за младежи. По отношение на бъдещите стратегии, свързани с обучение, Мария Габриел привлече вниманието върху Еразъм+.

Тя счита да предложи в границите на програмата основаване на премия за новаторски преподавател, по-голям виртуален продан, повече подвижност за класове и учители. „ Цифровото обучение през днешния ден е значима част от всяка национална тактика за обучение. Всички държави-членки са изправени пред едни и същи провокации.

Нуждаем се от адаптиране на образователните стратегии, отваряне на учебните заведения и подсилване на връзката сред образованието и пазара на труда. Съпътстващите ограничения, било то в Хоризонт Европа, Еразъм или Творческа Европа, ни разрешават да реализираме прогрес в образованието, в това число цифровото обучение в цяла Европа. Вярвам, че България ще се възползва оптимално от тези стратегии в интерес на образованието “, заключи комисарят за цифровата стопанска система и общество Мария Габриел.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  3  1 COLLECTIONER (преди 6 минути) Рейтинг: 62528 | Одобрение: 54868 Така е,ама Ганя с лимитираното мозъче няма по какъв начин да разбере това! Arabiia va Pors keshvar-ho-ie boazemat-i hastand.COLLECTING ENVY, MONEY AND CERTAIN ARTEFACTS. Напиши коментар <
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР