„Вярвам, че ще се даде равен шанс на децата, лишени

...
„Вярвам, че ще се даде равен шанс на децата, лишени
Коментари Харесай

Евродепутатът Андрей Новаков заяви, че всяко дете трябва да получи равен шанс за развитие

„ Вярвам, че ще се даде еднакъв късмет на децата, лишени от наставнически грижи, да се развиват и един ден те ще стъпят върху постигнатото от нас и ще го надградят. “ Това съобщи евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков по време на откриването на Център за настаняване от фамилен вид по план „ Нова опция за деца и младежи в Община Враца – Проект 1 “. Той се извършва по Оперативна програма „ Региони в напредък “ 2014-2020 година, Приоритетна ос „ Регионална обществена инфраструктура “. Проектът включва също реорганизация и ремонт на Преходно жилище за деца от 15 до 18-годишна възраст и Наблюдавано жилище за младежи от 18 до 21-годишна възраст.

Андрей Новаков посочи публичната роля на Центъра и изрази вяра, че с помощта на плануваните от Общината действия по облагородяване на прилежащите пространства, мястото ще се трансформира в желано от хората в квартала. „ Виждам, че град Враца към този момент се развива сполучливо. Това е по този начин, тъй като случи на добър градоначалник в лицето на Калин Каменов. Враца може да разчита на моята поддръжка “, безапелационен бе българският евродепутат.

Зам.-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова акцентира, че Враца е пример за община, предоставяща всички типове обществени услуги. „ Само една година след символичната първа копка на Центъра за настаняване от фамилен вид, присъстваме и на неговото публично разкриване. Скоро тук ще живеят деца, лишени от родителска грижа, които ще срещат поддръжката на живущите в квартала. Именно сходни планове освен във Враца, само че в цялата страна, направиха деинституционализацията една от най-успешните промени в обществената сфера в България “, акцентира зам.-министър Русинова.

В своето послание кметът Калин Каменов посочи, че плановете в обществената сфера във Враца ще продължат, с цел да може децата, лишени от родителска грижа, да израстват в естествена среда, близка до фамилната. „ Радостен съм, че живущите в квартала и нашите съграждани ще поддържат 12-те деца, които ще бъдат настанени в услугата. Именно нашето отношение към подрастващите е отзив за развиването ни като общество. С дейностите ни и ангажираността ни към хората в потребност ще осъществим със смисъл тази толкоз хубава дума – „ дружно “. За нас обществените услуги не са просто работа, която би трябвало да свършим и отчетем, те са идея, която е невъзможна за реализация без поддръжката на цялото общество. Вярвам, че Враца ще бъде положителният образец за следващ път! “, сподели още Каменов и добави, че все още има подадено планово предложение за застраховане работата на Центъра за настаняване от фамилен вид, в границите на което ще бъдат подготвени експерти, които ще работят с потребителите на услугата.

Церемонията по откриването продължи с водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, в съслужие с отци от епархията.

На събитието участваха още националният представител Красен Кръстев, заместник-областният шеф Мирослав Комитски, ръководителят на Общинския съвет – Нели Стоянова, общински съветници, представители на институции и жители. Те посетиха и ЦНСТ 1 за деца и младежи с увреждания. Услугата е построена със средства от Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ и действа от 1 декември 2014 г.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР