Вярвам, че разкриването на извършителя зависи от волята на разследващите

...
Вярвам, че разкриването на извършителя зависи от волята на разследващите
Коментари Харесай

Христо Пешев: От волята на разследващите зависи разкриването на браконерите, които убиха защитен лешояд

Вярвам, че разкриването на причинителя зависи от волята на проверяващите значително. Всички лешояди са снабдени с джипиес предавател и сега, в който птицата пада, ние разбираме, че нещо се е случило. След по-малко от час човек незабавно е бил на мястото. Лешоядът Ултрон е погубен в края на март, само че еколозите не са разкрили това незабавно поради следствието, което се води.
Това съобщи пред Българска национална телевизия Христо Пешев от Фонда за дивата природа и фауна.

Той добави, че лешоядите изхвърчат доста мъчно от дребни места, незабавно може да се познае, в случай че нещо неправилно се случва с птицата. Освен това, джипиес предавателят демонстрира температурата и всяко придвижване на птицата.

" Това е голяма птица, по-голяма от пуйка и е обикновено човек, който има позволение за пушка, да може да я разграничи ", изясни Пешев.

Черният лешояд е доста необичаен тип птица, на Балканите са останали няколко двойки, множеството в Гърция. В България няма нито една.

" Самите лешояди са доста скъпи, те отстраняват труповете в природата, само че също така са доста редки птици и доста хора идват да ги снимат в България. В Източните Родопи има доста укрития за фотографи, които идват да снимат лешояди, прелитащи от Гърция. Така че с изключение на, екологичната им функционалност, може да имат и икономическа такава, в туризма. ", описа още екологът.

Черните лешояди са наедрял тип, който открива умрели животни и се храни с тях, в никакъв случай не ловува, не убива други животни, акцентира Пешев.

Досега от Фонда за дивата природа и фауна са пуснали 20 лешояда и се надяват тази година да пуснат още.

" Много мъчно се намират такива птици, мъчно се печели доверието на хората, които да ни ги дадат. Преди две седмици пуснахме други птици във Врачанския Балкан и те се усещат добре досега. Надявам се черните лешояди за напред да се усилят.
Новините към белоглавите лешояди обаче са неприятни, поради огромното тровене в Искърското дефиле предходната година. Тази година обаче към този момент има птици с дребни, изключително в Кресненското дефиле ", добави екологът.

Припомняме, че дарения на България черен лешояд е прострелян в Кърджалийско. Това оповестиха от " Зелени Балкани ". Ето какво пишат от организацията в известие за трагичния случай на уеб страницата си:

През лятото на 2019-та, зоопарк Планкендел в Белгия, който е част от Европейската стратегия за размножаване на черния лешояд (EEP), подари отгледаната от тях млада птица с име Ултрон, която бе включена в план „ Светло бъдеще за черния лешояд LIFE14 NAT/BG/000649 “ с вяра, че ще способства за завръщането на типа в България.

Птицата бе освободена предходната година край гр. Котел, а за нея неуморно полагаха грижи специалисти от Фонд за дивата флора и фауна (ФДФФ) – част от екипа на план „ Светло бъдеще за черния лешояд LIFE14 NAT/BG/000649 “

Церемонията по освобождението се трансформира в празник, почетен от доста институции, специалисти и жители с отговорности и принос към завръщането на типа в България, а на нас това ни даваше вяра, че опазването на Природата има бъдеще в България...

След сполучливото политане от изкуственото гнездо, първите плахи полети и неумели приземявания с прекатурване по ската, птицата ден след ден придобиваше убеденост във въздуха и „ порастваше “ пред очите ни. След като престоя няколко месеца в територията Ултрон, дружно с други свои млади събратя на същата възраст, предприе присъщото за младите лешояди скитничество – посещаване на близки и далечни страни, събиране на опит, основаване на контакти, преди вероятно да се завърне в родната територия, с цел да отгледа свое поколение.

За наша наслада Ултрон, за разлика от други като него, не се отдалечи доста от България – отиде да зимува в гръцката част на Източни Родопи, в региона на Национален парк Дадя, където се намира и единствената естествена колония на типа на Балканите. Там Ултрон бе измежду събратя, от които се учеше по какъв начин се живее в дивата природа. Той се придържаше към предпазената територия, която му осигуряваше надеждна отбрана, а експертите от Парка всекидневно следиха и проследяваха положението му.

През пролетта на тази година Ултрон се насочи назад към България и ние с неспокойствие чакахме завръщането му в „ родната “ територия в Балкана.

За страдание по време на прелета му неприятното време и мъглата го приземиха в Кърджалийско, където бракониерски изстрел прекъсна полета му. Сателитният предавател, с който е екипирана всяка една освобождавана птица, незабавно ни подаде данни, че нещо не е наред. Открихме Ултрон оцапан с кръв и с прострелни рани.

Птицата неотложно бе настанена за интензивно лекуване в Сдружение с нестопанска цел „ Зелени Балкани – Стара Закора “, където екип от ветеринарни лекари се бори за живота й дни наред. Въпреки напъните на ветеринарните експерти от Тракийския университет в Стара Загора и Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани и множеството положени грижи, птицата не бе избавена. Така величественият Ултрон приключи земния си полет преди да успее да навърши година...

Не можем да опишем с думи гнева си към причинителите както и срама, който изпитваме от случилото се пред: гледачите, отгледали с толкоз старания тази превъзходна птица; институциите, които я дариха; европейския поданик, обезпечил средствата и целия интернационален екип по плана, който работи за завръщането на черния лешояд в България...

Нанесена е ОГРОМНА ВРЕДА на българската Природа!

Черният лешояд е консервационно важен тип – подложен е под отбрана със Закона за биологичното многообразие (ЗБР) - от 2002 година

Видът е включен в Червената книга на Р България, както и в Приложение №3 към чл.37 от Закона за биологичното многообразие /ЗБР/. Под протекция са сложени и местообитанията на типа – според ДИРЕКТИВА 92/43/ЕИО на Съвета за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна, а според наредбата на член 37 от Закон за биологичното разнообразие – типът е предпазен на територията на цялата страна!

Дейностите по развъждане, размножаване и реинтродукция в българската природа на птици от типа Черен лешояд имат за цел да се сътвори гнездяща популация в България и са свързани с провеждането на научни проучвания, забележителна по размер теренна работа и ангажираност на необятен екип от български и задгранични експерти. Успешното въвеждане в дивата природа на образец от този тип е резултат на дългогодишна работа, напъните от която се компрометират доста със загубата на образец.

Имаме обаче неприятна вест за всички бракониери!

В днешния съвременен свят доста от редките екземпляри се маркират, с цел да се наблюдава тяхното придвижване и да се изследва тяхната екология. Това разрешава всекидневно наблюдаване и непосреден разбор на данните. Благодарение на сателитните предаватели, скритите камери и инсталираните фото-капани, от ден на ден нарушавания могат да бъдат открити, а нарушителите-бракониери – хванати и глобени.

За съответния случай също са известени РИОСВ-Хасково и ОП-Кърджали, където е формирана кореспонденция и се води следствие.

Във връзка с горното МОЛИМ всеки, който разполага с информация или сведения - да осведоми проверяващите органи - ОП-Кърджали или МВР-Кърджали.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР