Вярвам, че продължаваме да носим в себе си част от

...
Вярвам, че продължаваме да носим в себе си част от
Коментари Харесай

Румен Радев: Да се говори за Ботев е трудно, защото той е казал всичко за нас


Вярвам, че продължаваме да носим в себе си част от духа на Ботев, че болшинството от нас ще отхвърлят конформизма и безличието, че носим геройство и темперамент да въздигнем Отечеството си там, където заслужава да бъде, съобщи президентът Румен Радев нощес във Враца на тържествения митинг-проверка, отдаден на 2 юни - Деня на Ботев и в памет на починалите за свободата и независимостта на България.

Да се приказва за Ботев е мъчно, тъй като той е споделил всичко за нас - даже и най-болезненото, сподели в словото си президентът. "Но Ботев е прогласил и безсмъртието на героите, на падналите в пердах за независимост. И го е потвърдил със събдата си. Затова и през днешния ден сме тук пред паметника на поета ", добави той.

Президентът означи, че почитта рядко се показва безапелационно с думи, само че няма по-силен, по въодушевяващ знак на поклонение пред поколенията български герои от онази минута, в която всички притихваме в общественост на размисъл и примирение. "Днес почитаме Ботев и починалите за нашата независимост, вършим го от сърце, вършим го по традиция. Но свободата не е традиция. Свободата е борба, позиция, отговорност, постоянно и всеотдайност " акцентира Румен Радев. Героичните жертвени генерации извоюват свободата, щастливите генерации я наследяват, слабите генерации я разпиляват, продължи той.

"Ние актуалните българи имаме тежък дълг. Ние сме в дълг към тези безсребърници, които изгладуваха и изстрадаха фантазиите си за почтена и самостоятелна България, тези немили-недраги, които гниеха по зандани и в емиграция, отхвърляни постоянно даже от свои, само че сгрявани от бляновете за свободата. В дълг сме и към себе си, тъй като и през днешния ден постоянно избираме емиграцията, без значение дали надалеч от Родината или вътре в себе си, смутени от недъзите на днешна България ", сподели президентът в словото си пред хилядното голям брой, изпълнило централния площад във Враца.

Според него, нашето време няма да роди Ботев- той е исполин от друга ера, само че изрази религия, че носим в себе си духа на Ботев. Ето за какво Денят на Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България е и ден на живите, означи Румен Радев. Този ден ни дава опция да преоткрием неспокойният национализъм и парещото възприятие за правдивост на Ботев и да продължим похода на достойните, който свързва свободните духом с неродените още българи, съобщи в умозаключение президентът.

Президентът Румен Радев бе посрещнат преди тържествената инспекция от кмета на община Враца и ръководител на Ботевския учредителен комитет Калин Каменов. Той одобри рапорта на командващия зарята подполковник Симеон Цеков и поздрави представителните роти на военнослужещите от врачанския гарнизон и отрядите учениците и студентите с Деня на Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България.

Кметът на Враца откри тържествения протест с думите, че в българската история има персони, оставили трайна диря в паметта и сърцата ни и измежду тях е Христо Ботев- индивидът, предсказал в поезията си, че "тоз, който падне в пердах за независимост, той не умира, него жалеят земя и небо, звяр и природа, и артисти песни за него пеят ". Песни, които през днешния ден все по-рядко пеем, потопени в актуалното иго на апатията и скептицизма, означи Калин Каменов. Забравяме завета, оставен от Ботев- не е значимо какъв брой дълъг е бил житейският ни път на тази земя, а по какъв начин сме го извървели, какво сме постигнали, какво сме оставили за поколенията, добави той. "Днес имаме задача- да научим децата си, че свободата не е даденост, а полезност, която би трябвало да се отстоява всеки ден с каузи, а не с думи. Родината значи любов, отдаване и бранене всеки ден ", съобщи той. Когато го създадем, ще сме уважили по най-достойния метод паметта на Ботев и починалите за България, съобщи в умозаключение кметът на Враца.

Да се преклонят пред паметта на Ботев и починалите герои тук бяха заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев, вицепремиерът Марияна Николова, министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова. Сред гостите бяха ръководителите на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, народни представители и евродепутати, Врачанският митрополит Григорий, регионалният шеф на Враца Малина Николова, ръководителят на Общинския съвет Румен Антов, както и делегациите от побратимените градове и области от Сърбия, Украйна, Франция, Германия, Словакия и Румъния.

След тържествената инспекция, в която прозвучаха имената на починалите преди 143 години поборници в Априлското въстание и на падналите по бойните полета за свободата и независимостта на България, множеството на площада във Враца резервира "минута безмълвие " в символ на респект пред паметта на героите. Пред паметника на Войводата във Враца бяха положени венци на благодарност от президента Румен Радев, от Народното събрание, от Министерския съвет, от министерства, политически партии и организации, регионални и общински институции.

Възпоменателните празнувания "Ботеви дни- 2019 " във Враца във връзка 143-годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета, които се организират под патронажа на президента Румен Радев, приключват на следващия ден на връх "Околчица " с всенародното поклонение пред паметта на починалите за свободата и независимостта на България.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР