Вярата на източноевропейците в демокрацията е намаляла, а германски изследователи

...
Вярата на източноевропейците в демокрацията е намаляла, а германски изследователи
Коментари Харесай

Немски институт: Корупцията удря подкрепата за демокрацията в Източна Европа

Вярата на източноевропейците в демокрацията е намаляла, а немски откриватели считат, че знаят повода за това - корупцията.
Според изследване на Германския стопански институт поддръжката за демокрацията нормално пораства, колкото по-дълго живеят хората в такава система. Но отново споредтова изследване поддръжката за демокрацията се е сринала в някогашните комунистически страни от Източна Европа от 2006 година насам.

За да обяснят разликата, откривателите са се позовали на данни, показващи, че размерът на корупцията в Източна Европа съвсем се е удвоил през същия интервал.

" Нарасналите преживелици на корупция в тези страни подкопава поддръжката за демокрацията ", акцентират откривателите, допълвайки: " Само при отсъствието на корупция опитът от демокрацията може да окаже цялостно влияние върху продемократичните настройки. "

Данните, оценени от откривателите, не постоянно поддържат техния образец. В Латвия да вземем за пример корупцията е на ниски нива, само че също по този начин е налице и слаба поддръжка за демокрацията.

Ала данните от голям брой други източноевропейски страни наподобява поддържат тяхната догадка. Българите да вземем за пример оповестяват както за високо ниво на корупция, по този начин и за относителна ниска поддръжка за демокрацията.

В другия завършек на скалата, Германия регистрира най-ниското ниво на корупция и най-високата поддръжка за демокрацията измежду 34 страни.

" Тези резултати демонстрират, че демокрацията не процъфтява от единствено себе си ", акцентират откривателите. Те са предложили страните от Източна Европа да подобрят качеството на демократичните си институции.

" В противоположен случай всички мъчно реализирани достижения биха могли елементарно да изгубят смисъла си. Справянето с корупцията е една от основните стъпки в тази посока ", се показва в изследването.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР