Вяра и търпение. Това са ключовите думи, с които трябва

...
Вяра и търпение. Това са ключовите думи, с които трябва
Коментари Харесай

Властта увери българите в Босилеград, че стои зад тях

Вяра и самообладание. Това са основните думи, с които би трябвало да подходим към проблемите на българското малцинство в Западните околности. Вяра в новия полъх в политическият разговор сред България и Сърбия, почнал през последните месеци. Търпение да изчакаме резултатите от пропукването на леда да се усетят и на локално равнище. Спазването на закона би трябвало да бъде първото изискване при отбраната на българската национална идея.

Това сподели на конференция нощес в пресклуба на Българска телеграфна агенция в Босилеград посланикът ни в Сърбия Радко Влайков. Подобен апел насочи и досегашният ръководител на Народно събрание Димитър Главчев, който също взе участие в конференцията, дадена в пресклуба във връзка двегодишнината от основаването му.

Влайков и Главчев увериха, че всички срещи и диалози на високо държавно ниво потвърждават, че централната сръбска власт не стои зад случая с изгонването на българските лекари от Босилеград на 10 ноември 2017 година Сърбия към този момент сверява часовника си с новото време, държавните управления и на България, и на Сърбия работят за трансгранично съдействие. „ Напълно разбираеми са и отчаянието, и нетърпението на хората в Босилеград,. Но бъдете спокойни, всички проблеми са преодолими, когато зад вас стои българската страна ”, приканиха и посланикът, и депутатът.

Босилеград се намира на 120 км от София. През последните 16 години популацията на града е намаляло с една трета и през днешния ден наброява 8 хиляди души. Над 80 % от тях са етнически българи.

Според Влайков визитата на вицепрезидента Илияна Йотова в Босилеград през май 2017 година е един от най-силните знаци, които българската страна е давала на нашите сънародници в Босилеград. „ Тогава установихме, че сънародниците ни имат потребност от една по-специална поддръжка, живеят в среда, която носи белезите на предишното, белезите на тоталитарните режими в двете прилежащи страни, дружно с тяхната асимилационната политика. Проблемите са по-трудни за превъзмогване, в сравнение с може би наподобяват на пръв взор, по тази причина изискват повече внимание, ангажираност и сила на страната. Уверявам ви, че българската страна прави всичко, с цел да се разбере дълбочината на тези проблеми ”, сподели посланикът.

Депутатът Димитър Главчев заяви, че на среща с вицепрезидента Илияна Йотова е коментирана тематиката за здравното обслужване на жителите на Босилеград, които нямат достъп до такива грижи. Предстои да бъде реализирана договореност с ВМА в София, която да поема пациенти от Западните околности, по нови, ясни правила.

Генералният шеф на Българска телеграфна агенция Максим Минчев увери, че националната осведомителна организация ще продължи да прави повече хора съпричастни с проблемите на сънародниците ни от Западните околности и ще работи за продължение на разговора за бъдещето на българските малцинства. Приобщаването и подпомагането на българските общности в чужбина, опазването и съхраняването на националната еднаквост и българския дух са и ще продължат да бъдат измежду главните дела на Българска телеграфна агенция.

" Нашата задача е, в случай че можем да увлечем и другите български медии в идеята, която е доста значима - българската идея. Ние ще бъдем на всички места, където има българи, където има български език и дух. Българска телеграфна агенция, и с нея всички останали български медии, ще създадем всичко допустимо, с цел да не се чувствате отвън майка България ", сподели генералният шеф на Българска телеграфна агенция. Минчев напомни, че пресклубът на Българска телеграфна агенция в Босилеград чества две години от основаването си. „ Това е първият районен пресклуб на Българската телеграфна организация отвън България. И той „ повлече крайник ”. През октомври Българска телеграфна агенция откри собствен районен клуб и в Тараклия, Молдова. Планираме да открием и свои пресклубове и на други места, където има огромни български общности ”, сподели генералният шеф на Българска телеграфна агенция.

За първи път Българска телеграфна агенция " стъпи " в Босилеград през 2013 година с организирането на изложбата „ Родени свободни ”, отдадена на българския свободен щемпел. През 2014 година в града беше открита Десетата Световна среща на българските медии, на която участваха 150 публицисти от 30 страни. През 2017 година на обичайния детски Великденски събор в Босилеград в града за първи път дойде български министър-председател – служебният министър председател Огнян Герджиков. На 1 ноември 2017 година, в Деня на будителите, водещите вести на Българската телеграфна организация зазвучаха в ефира на Нова радио-телевизия Босилеград, чийто създател е Националният съвет на българското национално малцинство в Сърбия. Българска телеграфна агенция даде на радио Босилеград да употребява материалите безплатно, като с изключение на в ефир, новините на Българска телеграфна агенция са налични и на уеб страницата на радиото.

Снощи е Босилеград се организира и благотворителна вечер, на която за пета поредна година бяха събрани средства за нуждаещи се български фамилии от района. Дарителската акция този път беше подкрепена с над 11 хиляди лв.. Повече от три хиляди от тях са дадени от Българска телеграфна организация, Асоциацията на българските медии по света и Съюза на българските национални електронни медии. Организатор на самодейността е локалното гражданско съдружие " Група на демократични, амбициозни и солидарни " - ГЛАС, чийто ръководител Александър Димитров е и сътрудник на Българска телеграфна агенция в Босилеград.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР