Вяра Емилова е родена през 1978 г. Член е на

...
Вяра Емилова е родена през 1978 г. Член е на
Коментари Харесай

Вяра Емилова: БСП се връща на картата на местната власт

Вяра Емилова е родена през 1978 година Член е на Изпълнителното бюро и на Националния съвет на Българска социалистическа партия. От 2012 до 2016 година е регионален ръководител на БСП-Силистра. В момента е секретар на Националния съвет и на Националния избирателен щаб на Българска социалистическа партия. Завежда отдел " Избори и акции ".

" Промяната ще стартира от дребните обитаеми места "

- С какво тези локални избори са по-различни от предходните?

- Залогът на тези избори е огромен. Трябва да бъде обещано началото на смяната на модела на ръководство в българските общини. ГЕРБ е на политическата сцена към този момент към десетилетие и за това време концентрира политически, административен, стопански, финансов и всевъзможен различен запас. Виждате какво се случва. Неправомерно освободен публицист от БНР се връща на месторабота след устно напътствие от Бойко Борисов. Президент на БФС подава оставка след предписание от същото място. Става въпрос за персонална власт, а не за такава, уповаваща се на институциите. По места този развой закупи популярност като " феодализация ".

Правителството се хвали с стопански растежи. В същото време действителните приходи на жителите не порастват. Достъпът на хората до здравна помощ се лимитира. Корупцията е повсеместна. Ножицата сред небогати и богати се разтваря от ден на ден и нито една обществена система в страната не действа. Този модел на ръководство, построен от ГЕРБ през последните години, би трябвало да бъде спрян.

- Очаквана ли е успеха на " Българска социалистическа партия за България " по места?

- Водим положителна акция и вършим доста срещи с жителите в цялата страна. Българска социалистическа партия обичайно има положителни позиции в локалната власт. Вярвам, че предните локални избори, когато регистрирахме най-ниския резултат за партията за последните три десетилетия, бяха изключение. Сега ще се върнем на картата на локалната власт. Ще увеличим доста наличието си в локалните органи на власт - кметове на общини (включително на регионални центрове), на кметства, общински съветници.

Местните избори са част от по-голям политически развой, обвързван с смяната в България. По-силна Българска социалистическа партия в локалните органи на власт ще е стъпка в посока на слагането на дълго чакания завършек на ръководството на Бойко Борисов в България.

- На какви политики залагате за решение на локалните проблеми?

- Проблемите на всяка община са разнообразни. Както и способите за тяхното решение. Все отново, в случай че би трябвало да изведа нещо на напред във времето, това е нашето виждане не просто за нуждата от смяна в България, а за методите, по които тя ще се реализира.

В началото на тази година партията дефинитивно одобри програмния документ " Визия за България ". Първи представихме пред обществото политическата платформа " За по-добър живот в българските общини ". На тази база бяха създадени локалните платформи за идните избори. В основата им е разбирането за нужда от смяна на социално-икономическия модел на развиване на страната. Властта на пазара не би трябвало да бъде безгранична. Като социалистическа партия имаме вяра, че органите на държавната и локалната власт би трябвало да имат по-голяма роля в ръководството на социално-икономическите процеси в страната.

През последните години се наложи разбирането за страната и общината като за " неприятен собственик ". Множество общински действия се приватизират. Останалите под ръководството на общините предприятия се източват. На това би трябвало да се постави край. Общинската благосъстоятелност може да се ръководи по-добре и в полза на жителите. Градската среда може да е по-зелена и създаваща уют. Достъпът до детски градини - да е по-голям, организацията на публичния превоз - по-добра, достъпът до здравни услуги - по-широк, сметопочистването - по-качествено, изразходването на публични средства - по-ефективно, и така нататък За всичко това е нужно община, която стои по-близо до проблемите на хората и на чиято роля се гледа като на опция за възстановяване на техния живот, а не като на средство за персонално облагодетелстване и на спънка пред социално-икономическия напредък. Това е нещо, което Българска социалистическа партия може освен да обещае, само че и да предложи на жителите.

- Готови ли са претендентите на Българска социалистическа партия да поемат ръководството на общините?

- Българска социалистическа партия има необятна палитра от претенденти. Имаме задоволително сполучливи кметове, които ще се явят на тези избори, с цел да завоюват още веднъж доверието на хората. Имаме одобрени народни представители, подготвени да пренесат своя опит от политиката на национално равнище в родните си места като бъдещи кметове. Засиленото наличие на млади претенденти за кметове и общински съветници ще внесе сила и свежи хрумвания - освен в акцията, само че и в бъдещото ръководство. Над 500 са младежите в нашите листи.

Политическата формула на присъединяване в локалния избор е друга - партийни претенденти, безпартийни, само че участващи от името на " Коалиция за България ", издигнати от инициативни комитети. Профилът на бъдещите ни кметове също е хетерогенен - одобрени политици на национално или локално равнище, икономисти, адвокати, хора от обществената и филантропичната сфера, инженери и прочие Общото сред тях е упоритостта да създадат по-добър живота на хората в своята община.

- Вие сте от Силистра. Какво е усещането ви за акцията в по-малките обитаеми места?

- Вярвам, че смяната ще стартира от по-малките обитаеми места. Промяната ще стартира от Силистра и от общини, в които проблемите всъщност са идентични - обезлюдяване, липса на вложения и работни места, неприятно опазване на здравето. Например за Силистра в програмата на претендента за кмет Момчил Неков и претендентите за общински съветници виждаме ограничения като прекъсване на прекосяването на тировете през града, по-евтина питейна вода, нула лв. такси за детски градини и детски ясли, основаване на общински гаранционен фонд с капитал от 1 млн. лева за стимулиране и подкрепяне на новак и дребен бизнес, основаване на марка " Произведено в Силистра " и така нататък Кандидатите ни имат съответно създадени ограничения за решение на всички локални проблеми, което печели доверието на хората.

- Какво да чакаме в изборния ден?

- Преди всичко изборният резултат би трябвало да бъде опазен. Това споделяме на всички наши членове на изборни комисии. Въпреки сложността на вота, се надявам да не се стигне до хаоса от 2015 година, когато часове наред представители на изборни комисии чакаха да предадат протоколите си и да отчетат резултатите. Нашите членове в ОИК и СИК са готови. Моят зов към тях е да си свършат работата професионално и да алармират за всяка неправда или опит за подправяне и замяна на вота.

На места гласуването ще става даже с четири бюлетини. Ще би трябвало да се отбелязва и преференциален избор, което ще забави процеса. Призовавам жителите към интензивност и самообладание, тъй като в този момент могат да изразят своята воля и те ще дефинират локалните управленци за идващите 4 години.

- Какво е вашето обръщение към гласоподавателите дни преди изборите?

- Да гласоподават! Да гласоподават с разсъдък и сърце, без боязън! Защото хората, за които ще дадат гласа си, ще би трябвало да вземат решение техните проблеми в идващите 4 години. Да изберат кметове, които не са кукли на конци, а такива, които имат действителна визия за общината и ще работят за своите съграждани!
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР