Вялите опити на държавата да докаже пред Брюксел, че опитва

...
Вялите опити на държавата да докаже пред Брюксел, че опитва
Коментари Харесай

МВР и ДАНС ще търсят кой обгазява Перник

Вялите опити на страната да потвърди пред Брюксел, че пробва да реши казуса с мръсния въздух, за следващ път катастрофираха. След серия от митинги на перничани поради обгазяването на града екоминистерството и Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСОВ) обясниха, че не знаят кой трови въздуха на перничани и по тази причина се постанова в " следствието " да се включат Министерство на вътрешните работи и ДАНС. Прокуратурата също щяла да оказва помощ. 

Вчера в града дойде отрасловият министър Нено Димов, който се срещна с кметицата на миньорския град Вяра Церовска и с протестиращите.  " С вас сме имали няколко срещи последните шест-седем месеца. Направили сме 16 инспекции, от които 10 неочаквани, само че не е открито нарушаване ", изясни Димов пред протестиращите. И даде обещание неочаквани инспекции, с цел да се откри кой замърсява въздуха. Такива щели да бъдат направени и в Топлоелектрическа централа " Република " (част от Топлоелектрическа централа " Перник " ), с цел да се откри какво тъкмо се гори, сподели още министърът, само че призна, че " има придвижване на боклуци ". 

Това е следващият митинг на хората против мощните миризми в града след тези на поданици от Гълъбово и Димитровград, които също недоволстват против нерегламентираното изгаряне на отпадъци в свързваните с предприемача Христо Ковачки Топлоелектрическа централа " Брикел " и Топлоелектрическа централа " Марица 3 ". Перничани настояват, че обстановката се утежнява съществено след 22 часа, а обгазяването идва от Топлоелектрическа централа " Република ", зад който също се счита, че стои енергийният необут.

В публично писмо до медиите от централата изрично отхвърлиха да са отговорни за среднощните миризми. Но протестиращите споделят, че от комините на " Република " вечер се вие кафяв дим и е симптом, че там се гори биомаса. Като доказателство те са създали фотоси и са снимали и клипове. Те обаче очевидно не са задоволителни за министерството и екоинспекцията, с цел да открият кой е виновникът.

Топлоелектрическа централа " Република " няма позволение да гори боклуци. Искане за това е подадено при започване на юни - ден преди пожара на 62-ри километър на автомагистрала " Струма " край Дупница на 13 август. Известно е, че е правено " пробно изгаряне " на отпадък в края на м.г. под наблюдението на РИОСВ-Перник.

Регионалната екоинспекция твърди, че за периода от 1 януари до 1 септември не са регистрирани превишения на нормите на серния диоксид, азотния двуокис и въглеродния оксид. Единствено е регистрирано превишаване на нормите на фините прахови частици -  20 пъти за полугодието при норма от 35 пъти за цяла година.

Тези данни съгласно протестиращите са цинизъм. " Или апаратурата не им е вярна, или лъха на корупция ", оповестиха жителите и се заканиха митингите им да продължат.

 

(БЕЗ)ОТГОВОРНОСТ

Близо месец след пожара, лумнал под моста на автомагистрала " Струма ", пътната организация и притежателят на сметището взаимно се заплашиха със съд. Ремонтът на оборудването ще коства 1.8 млн. лева, които страната щяла да търси от компанията притежател на сметището - " Феникс Дупница ". Пред bTV шефът на АПИ Георги Терзийски съобщи, че организацията се занимава главно с създаване и ремонт на пътища, а не с боклуци. Парадоксът е, че сметището е на държавен терен, стопанисван от пътната организация. Терзийски първо съобщи, че под моста към този момент няма отпадъци, а след това се разбра, че след спор с компанията притежател те въпреки всичко са били върнати назад. Те обаче не били стоварени под моста, а на площадка наоколо до него. От община Дупница също отхвърлиха те да се занимават с отпадъците - те били грижа на притежателя им и той имал грижата да си извози.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР