Вякакви спекулации за налагане на схизма на БПЦ-БП, не отговарят

...
Вякакви спекулации за налагане на схизма на БПЦ-БП, не отговарят
Коментари Харесай

Митрополит Киприан: Няма опасност от схизма за БПЦ, за отношенията с МПЦ отговаря само и единствето комисията


Вякакви спекулации за налагане на схизма на БПЦ-БП, не дават отговор на действителността, тъй като комисията на Св.Синод на БПЦ-БП по тъй наречените Македонски въпрос не е направила противоканонични дейности, от които да произтича такова наказване. Българските Синодални митрополити имат право на свои персонални отзиви и мнения, само че по въпросите свързани с разговора за установяването на каноническия статут на МПЦ и обвързваните с това решения на комисията и Св.Синод на БПЦ-БП, изказвания има право да дава единствено и само Председателят на синодалната комисия, който е и представител на Св.Синод на БПЦ-БП, според решения на св. Синод на БПЦ-БП от м. ноември и декември 2017.

Това се споделя в особено изказване на Старозагорския митрополит Киприан, който е и ръководителят на синодалната комисия за споразумяване на статута на МПЦ-Охридска архиепископия.

Агенция БГНЕС разгласява цялостния текст на мнението:

"Като ръководител на Синодалната архиерейска комисия за договаряния с Македонската православна Църква и останалите Поместни православни църкви за установяването на канонически статут на МПЦ желая да Ви уведомя за следното:

Св. Синод на Българската православна черква – Българска патриаршия в цялостен състав дефинира комисия от синодални митрополити в състав: Старозагорски митрополит митрополит Киприан-Председател и членове: Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай, Западно и средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим и Врачански митрополит Григорий, в съвещанието си на 27.11.2017 година и оттогава комисията не е променяна и не е отменяна, а продължава своята активност.

Създадената комисия има за цел установяването на каноническия статут на МПЦ и БПЦ – БП със схващане за своя заветен дълг поема уговорката да окаже цялостно подпомагане, като ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко належащо за това.

Във връзка със своето решение от 27.11.2017 година, Св.Синод на БПЦ-БП до момента не е направил никакви дейности противоречащи на каноните на св. Православие, заради което са неуместни всевъзможни изявления, че БПЦ-БП прави такива, както и че от това произтичат канонически последици. Едната от дилемите на Синодалната комисия е точно тази – да организира разговор и съвещания с Поместните православни църкви търсейки способи и единодушие да се реализира стремежи резултат без да се нарушават каноните на св.Православие.

Категорично желая да заявя, че всевъзможни спекулации за налагане на схизма на БПЦ-БП, не дават отговор на действителността, тъй като комисията на Св.Синод на БПЦ-БП по тъй наречените Македонски въпрос не е направила противоканонични дейности, от които да произтича такова наказване.

Св.Синод на БПЦ-БП с ясно схващане и отговорност пред Бога и православното осъществяване и пред своята съвест, е спазвал каноничните правила и правила във взаимоотношения с другите поместни Православни църкви, съхранявайки Единна Христовата Църква, в която постоянно да царува братообичност, а не раздори и крамоли. Така ще бъде и в процеса на договарянията с другите поместни православни църкви, по отношение на статута на МПЦ.

Българските Синодални митрополити имат право на свои персонални отзиви и мнения, само че по въпросите свързани с разговора за установяването на каноническия статут на МПЦ и обвързваните с това решения на комисията и Св.Синод на БПЦ-БП, изказвания има право да дава единствено и само Председателят на синодалната комисия, който е и представител на Св.Синод на БПЦ-БП, според решения на св. Синод на БПЦ-БП от м. ноември и декември 2017.

Накрая желая да прикани всички обични в Господа братя и сестри да имаме мир в Христа Спасителя, да имаме религия и очакване в Него, да имаме положително отношение към всички, които имат и друго мнение, да намерим вътрешното успокоение на миротворство и братолюбие, тъй като Христос ни изпраща тествания, които можем да понесем, само че да изпита търпението ни, за един толкоз значим въпрос, който касае Православното ни завещание, с цел да не бъдем упреквани в национално изменничество, или бездейственост от заинтригувани страни", се споделя в мнението на старозагорския митрополит Киприан. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР