Вулканите могат да бъдат много красиви и вълнуващи природни обекти.

...
Вулканите могат да бъдат много красиви и вълнуващи природни обекти.
Коментари Харесай

Робин Андрюс: По вулканите можем да предскажем бъдещето на нашата планета

Вулканите могат да бъдат доста красиви и вълнуващи естествени обекти. С тях са свързани и редица любопитни обстоятелства, които обаче са незнайни на необятната аудитория.

Именно за тези обстоятелства поговорихме с Робин Андрюс, лекар по вулканология. Вулканологията е просвета, която учи вулканите освен на Земята, само че и на други планети от Слънчевата система.
Вулкан в Еквадор изригна Той е далечен от обитаемоте региони на страната
„ Има вулкани на толкоз доста луни и планети. Някои към този момент не са дейни, някои са много дейни. Най-големият вулкан, който ни е прочут, се назовава „ Олимп” и се намира на Марс. Това е вулкан с височина към 21 км. Средната е към 8. Така че е в действителност голям и е с диаметър 1500 км. Какъвто и различен вулкан да вземете, той може да се потопи в този. Но към този момент не е деен, тъй като на Марс няма топлота. Ако отидете на Юпитер, тя има една Луна, на чиято повърхнина има стотици вулкани и от време на време, когато изригват, детонацията е толкоз ярка, че засенчва всичко в близост и лавата се издига толкоз високо в космоса, че можете да видите тези изригвания от Земята. Невероятно е, че всичко това се случва в същата Слънчева система, в която сме и ние”, споделя Андрюс.

Вулканите съставляват нагъната земна кора. Техните кратери са като дупки в повърхността, от които виждаме сърцевината на Земята. По тях можем даже да предскажем бъдещето на нашата планета.
Жертвите на вулкана на новозеландския остров Уайт са към този момент 16 Според учени има сред 35 и 50% шансове за ново изригване
„ Има един вулкан в Танзания. И сега, в случай че си визиите там, земните пластове се разделят, движат се доста, доста постепенно. И след няколко милиона години, примерно след 10 милиона години, там ще има океан. Нов океан се ражда сега. Но в този доста муден развой се появяват доста странни вулкани. Обикновено, когато си мислим за лавата, тя е алена, оранжево-червена, само че там лавата по някаква причина е черна. Това е извънредно. И е доста фина, като вода и е доста, доста студена, формирана от доста антични химикали. В този вулкан лавата е толкоз студена, че има случай на човек, който е паднал вътре, само че е оживял. Исландия е неописуемо красиво място. Буквално това е земя от огън и лед, тъй като изобилства от вулкани. Много вулканична земя, само че е покрита от лед, въпреки и все по-малко към този момент. (...) Винаги съм желал да видя езеро от лава. Хората си мислят, че можеш елементарно да намериш такова, тъй като във филмите във всеки вулкан се виждат. Но такива в света има единствено 6 или 7. Голяма необичайност са. Много е мъчно да се стигне до тях, тъй като те са река от магма, която още е в земята”, показва още вулканологът.

„ Но в този момент таман са разкрили от космоса езеро от лава в Антарктика – на един остров, и е доста рисково да отидеш там. Много е снежно, студено, доста неприятно странствуване е да стигнеш до там. Но някой ден, когато някой ще би трябвало да отиде там и да огледа вътре дали в действителност има езеро от лава, тъй като към този момент единствено подозират по този начин, ужасно бих се радвал да съм в тази експедиция. Само да надзърна от върха дали в действителност клокочи вътре. Това би било доста хубаво! Много искам”, показа още Андрюс.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР