Вулканичните изригвания в Папуа Нова Гвинея (ПНГ) принудиха 15 000

...
Вулканичните изригвания в Папуа Нова Гвинея (ПНГ) принудиха 15 000
Коментари Харесай

15 000 души са евакуирани заради вулканични изригвания в Папуа

Вулканичните изригвания в Папуа Нова Гвинея (ПНГ) принудиха 15 000 души в североизточната част на страната да избягат от домовете си, оповестява " Ройтерс ".

Планината Улавун на североизточния остров " Нова Британия " изригна ненадейно в сряда с колона от пепел на 18 км във въздуха .

Не са оповестява за жертви, само че изригванията унищожават домове, насаждения и кладенци, оставяйки хората без храна и вода , пепелта нарушава и вътрешните полети.

Международната федерация на сдруженията на Червения кръст и Червения полумесец обявиха през днешния ден, че 3775 души са избягали от изригването на Манам, а 11 047 души, бягащи от изригването на връх Улавун са потърсили заслон в центровете за леговище.

Вулканичната пепел е покрила региона с дребни частици, които могат трайно да увредят белите дробове , което води до болест или гибел.

Лео Картами от центъра за бедствия в Западна Нова Британия разяснява, че рисковете за здравето от пепелта значат , че хората не могат да се върнат по домовете си , а пепелта ще навреди и на питателните култури, в случай че дъжд не ги измие скоро.

 Земетресение от 6,1 по Рихтер люля Папуа
Земетресение от 6,1 по Рихтер люля Папуа

Заплаха от цунами не беше оповестена

Жителът на остров Манам съобщи пред локалните медии, че къщата му е разрушена от пепел и камъни . " Нямаше къде да отидем, по тази причина отидохме под къщата и се скрихме там най-малко осем часа ".

Не е ясно по кое време селяните ще могат да се върнат по домовете си. Премиерът на ПНГ Джеймс Марапе посети убежищата в Улавун в Западна провинция Нова Британия. По-рано Марапе разяснява, че ще изпрати армията на помощ .

Стив Сандърс, основен геодезичен контрольор от вулканичната обсерватория Рабаул разяснява, че се чака Манам да продължи да изригва с дейни потоци от лава .

" Сателитите следят газовете и температурите и следим деформацията, с цел да забележим дали има някакво нарастване ", добавя той.
 Изригна вулканът Агунг в Бали
Изригна вулканът Агунг в Бали

Няма известия за жертви
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР