Вулканът Синабунг изхвърли гъст стълб дим на височина 5000 м

...
Вулканът Синабунг изхвърли гъст стълб дим на височина 5000 м
Коментари Харесай

Вулканът на остров Суматра бълва пепел и дим

Вулканът Синабунг изхвърли гъст дирек пушек на височина 5000 м и покри региона с пепел, оповестиха управляващите на индонезийския остров Суматра пред Франс прес.

След серия изригвания от 2010 година насам, вулканът още веднъж се засилва през последните дни. Изригването през вчерашния ден е най-силното за тази година, сподели шефът на националния център по вулканология Касбани.

Няма данни за ранени или починали. Във вътрешния периметър за сигурност, на 7 км към кратера, не е имало хора. Стотици здания отвън периметъра обаче са покрити с вулканичната пепел.

Жителите на региона са получили маски за дишане и рекомендации да не излизат от домовете си. В някои от селата видимостта е не повече от 5 метра, измежду изригването настъпи цялостен мрак, споделят управляващите. Те считат, че налягането навътре в кратера може да докара до колапс в структурата на вулкана.

Синабунг се разсъни след минимум 400 година сън и влезе в дълъг интервал на изригване през 2013 година Той е един от 129-те дейни вулкана в Индонезия, ситуирана на „ Тихоокеанския огнен пръстен “ по границата на тектонските плочи.

При изригванете му през 2016 година починаха седем души, други 16 изгубиха живота си две години по-рано.

Най-активният вулкан на архипелага е Мерапи на остров Ява, издигащ се на височина 2900 м. Той също влезе в интервал на интензивност и от 2010 е предизвикал гибелта на над 350 души.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР