Вулканът Ниирангонго В ДР Конго изригна вчера за първи път

...
Вулканът Ниирангонго В ДР Конго изригна вчера за първи път
Коментари Харесай

Вулкан прогони град в Конго

Вулканът Ниирангонго В ДР Конго изригна през вчерашния ден за първи път от близо две десетилетия, което провокира суматоха измежду жителите на близкия град Гома, с население близо 2 милиона души, съобщи Асошиейтед прес. По-рано се появиха спорни информации, като се съобщаваше, че е изригнал прилежащият вулкан Нямулагира, което сътвори комплициране измежду популацията и локалните управляващи.

Лавата от вулканичното изригване доближи летището на Гома и покри част от автомагистрала, която свързва града с намиращия се в провинция Киву град Бени, оповестява Ройтерс.

Хиляди поданици на Гома, взели със себе си матраци и друга мебелировка, напуснаха града пешком и доста от тях се насочиха към границата с Руанда.
Последното изригване на Ниирагонго през 2002 година лиши живота на 250 души и остави без заслон 120 000 души. Това е един от най-активните вулкани в света и се счита за един от най-опасните.

При едно от най-големите изригвания на Нирагонго, през 1977 година, починаха над 600 души. Поради химическия си състав лавата на Нирагонго е свръхтечна и може да се спуска от скатовете на високия 3470 метра вулкан със скорост до 96 км в час.

Руандийското министерство за ръководство на изключителни обстановки сподели, че повече от 3500 конгоанци са пресекли границата. Руандийските държавни медии оповестиха, че те ще бъдат подслонени в учебни заведения и религиозни здания.

 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР