Вулканът Етна в Сицилия, най-големият активен вулкан в Европа, се

...
Вулканът Етна в Сицилия, най-големият активен вулкан в Европа, се
Коментари Харесай

Заплаха за Европа! Колапс на Етна може да предизвика катастрофално цунами в Йонийско море

Вулканът Етна в Сицилия, най-големият деен вулкан в Европа, се плъзга на изток в морето и учените се притесняват, че може да провокира пагубно цунами, написа " Грийк рипортър ".

Учените са загрижени, че бавните придвижвания, които са били измерени на югоизточния рид на Етна, могат да ескалират и да доведат до частичното му сриване в морето.

Подобно събитие би изложило на риск Сицилия и Йонийско море, защото отломките биха навлезли в близките води, което евентуално би предизвикало опустошителни талази.

Въпреки това откривателите, които следят мястото, споделят, че всичко, което могат да създадат към този момент, е да " държат под око " дейния вулкан, защото няма метод да се каже дали това ускоряване ще пристигна след години или епохи.

Предишната работа се концентрира единствено върху надземния съставен елемент на Етна, само че събирането на новите подводни измервания удостовери, че придвижването се дължи на гравитацията, настояща върху неговия възходящ и неустойчив скат.

" Можете да мислите за постепенно свлачище сега - 4 см за 15 месеца, тъй че се движи доста постепенно, само че има заплаха да се форсира и да образува свлачище, което се движи доста бързо към морето ", разяснява доктор Морелия Урлауб от Geomar Helmholtz Center for Ocean Research.

" Ние следим Етна от към 30 години, само че 30 години са нищо спрямо възрастта на Етна, който е на 500 000 години ", сподели тя.

" Може да се случи след 10, 100 или 100 000 години - не можем да кажем ", заключи тя.

Имайки поради това, тя сподели, че към този момент е доста значимо да продължим да следим вулкана и да се опитаме да добием визия какво равнище на придвижване може да демонстрира неминуем колапс.

От 2000 година насам Етна е имала четири странични изригвания, а точно през 2001 година, 2002 до 2003 година, 2004 до 2005 година и 2008 до 2009 година Изригвания на върха се случиха 8 пъти - през 2006 година, 2007 до 2008 година, през януари до април 2012 година, през юли до октомври 2012 година декември 2018 година и още веднъж през февруари 2021 година

През февруари 2022 година вулканът Етна изхвърли солиден висок дванадесет километра дирек от вулканична пепел в небето над италианския остров Сицилия.

Учени от италианския Национален институт по геофизика и вулканология (INGV) в Катания споделят, че активността е съсредоточена върху поток от лава на югоизточния скат на планината. Според италианската организация за гражданска отбрана пепелта от изригването е покрила околните градове.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР