Вулканът Агунг на остров Бали се пробудиИндонезийските власти обявиха максимална

...
Вулканът Агунг на остров Бали се пробудиИндонезийските власти обявиха максимална
Коментари Харесай

Кратки новини: 28 ноември

Вулканът Агунг на остров Бали се пробудиИндонезийските управляващи оповестиха оптималната степен на паника поради изригващия вулкан Агунг на остров Бали. При предходното огромно изригване на Агунг през 1963 година починаха близо 1100 души. Досега от регионите към вулкана са се евакуирали 40 хиляди души, само че държавното управление счита, че още десетки хиляди би трябвало да се отдръпват на безвредно разстояние. От събота вулканът бълва пушек на височина няколко хиляди метра и пепелта принуди управляващите да затворят летището на острова, както и дребното летище на прилежащия остров Ломбок. Летището на Бали би трябвало да проработи още веднъж сутринта на 29 ноември. Българите, които са уведомили спешния щаб в посолството ни в Индонезия, че се намират на острова, са 39. Те са в сигурност и се намират в хотелите, в които са отседнали.

© JOHANNES CHRISTO 32.4
млн. лева е цената на покупките, направени в деня на " Черния петък " през интернет страницата на eMAG. Клиентите са купили 258 951 продукта .

Бойко Борисов е на посещаване в Саудитска Арабия, като това е първа публична аудиенция на български министър председател в богатата на нефт страна. Той е придружаван от няколко министри, както и от Симеон Сакскобургготски, който е прочут с положителните си връзки със саудитската кралска фамилия. Целта на визитата е усилването на икономическото и комерсиалното съдействие. Ще бъдат разисквани основни сфери като сигурност, енергетика, търговия, превоз, туризъм.

ЕЦБ е обрисувала вероятен проект за основаване на платформа за търговия на необслужвани заеми на банките от еврозоната , написа БНР, цитирайки " Уолстрийт джърнъл ". Изданието показва отчет на ЕЦБ, оповестен в понеделник, в който банката предложи централизирана платформа за търговия на необслужваните заеми, която съгласно нея би могла да помогне за понижаване на разноските на евентуални вложители и по този метод да помогне за увеличение на цените на самите търгувани заеми. Това е последната серия от дейности на ЕЦБ да подтикне кредитните институции да изчистят неприятните си заеми, които тежат на балансите им и лимитират икономическия напредък. Според ЕЦБ платформата може да бъде основана от банките, които имат намерение да я употребяват, с цел да продават необслужваните си заеми или от снабдител на данни от трета страна. Тази платформа би трябвало да събира, валидира и хармонизира данните за неприятните заеми и да предлага на вложителите опцията да правят покупко-продажби с тях, се показва отчета на ЕЦБ.

Пътстрой Бургас " ще добива строителни материали – варовици, от находище " Белите камъни " в община Суворово , реши държавното управление, което дефинира пътностроителната компания за концесионер на находището. Концесията се дава за период от 35 години. През този интервал концесионерът ще вложи над 2 млн. лева за обезпечаване на добивната активност и нужните предпроизводствени вложения. Очаква се за целия интервал на контракта " Пътстрой Бургас " да заплати 1.255 млн. лева концесионни хонорари. Компанията е част от " Хидрострой " с мажоритарен притежател Велико Желев.

Контролът върху изхвърлянето на строителни боклуци от дребни обекти и от линейни обекти на техническата инфраструктура минава от страната към общините. Това планува призната във вторник от държавното управление нова Наредба за ръководство на строителните боклуци и за вложение на рециклирани строителни материали, заяви държавната пресслужба. Целта е да се ограничи противозаконното изхвърляне на строителни боклуци и да се спестят разноски на общините за почистването на нерегламентираните сметища. В текстовете се показват случаите, в които не се изисква правенето на План за ръководство на строителните боклуци (ПУСО). Това са по-малките обекти и градежи, както и при строителни и монтажни работи на линейни обекти на техническата инфраструктура. Изхвърлянето, събирането, превозването, претоварването, оползотворяването и обезвреждането на строителни боклуци от всички тези обекти ще се дефинират с общински наредби, се споделя в известието.

В началото на 2018 година България и Турция ще възобновят търговията с животни, която беше спряна преди 5 години . Това оповестиха на взаимна конференция българският министър на земеделието Румен Порожанов и турският му сътрудник Ахмет Ешреф Факъбаба, съобщи БНР. Министър Факъбаба е на посещаване у нас във връзка българско-турски агробизнес конгрес, в който вземат участие над 500 представители на сектора от двете страни. Първото позволение за търговия ще бъде за дребния рогат добитък, сподели министър Порожанов и добави, че все още 90% от административните спънки са решени. Търговският развой би трябвало да бъде съгласуван и с огнищата на заболявания по животните, посочи Порожанов.

Заявленията за инспекция за непозволено подслушване до Националното бюро за надзор на СРС (НБКСРС) се усилват всяка година , което демонстрира растящо съмнение на обществото в правоохранителната система, прилагаща специфичните разследващи средства. Най-голям брой претенции на позволения от съда идват от Специализирания углавен съд. Този извод се постанова от отчета на Националното бюро за надзор на СРС, който беше прегледан неотдавна от парламентарните комисии, занимаващи се със службите за сигурност. Сред жалбоподателите доминират магистрати, политици, юристи. Повечето политици и магистрати имат съмнения, че са подслушвани нелегално. Πpeз 2016 година НБКСРС е образувало 88 преписки за инспекция на непозволено използване на СРС, като 81 са били по заявки на жители.

БФБ регистрира 130% растеж на оборота през третото тримесечие
Оборотът на контролирания пазар на финансови принадлежности на Българската фондова борса (БФБ) през третото тримесечие е бил 276.3 млн. лева, като нараства със 131% спрямо предходното тримесечие, сочи тримесечният доклад на БФБ. Ръстът се дължи на повишаване на оборота с множеството съществени типове финансови принадлежности: с акции (без АДСИЦ) - скок от 139%, с АДСИЦ – повишаване с 161%, с борсово търгувани принадлежности - с 257%, и с обезщетителни принадлежности – със 107%, написа investor.bg. Намаление от 54% има само в оборота с други принадлежности. В безспорна стойност най-значително е покачването на оборота с акции, който се е нараснал със 128 млн. лева

От 16 януари стартират директни полети от София до Баку
От 16 януари 2018 година азербайджанската ниcкотарифна самолетна компания Buta Airways стартира директни полети Баку - София - Баку, заяви investor.bg, като се базира на посолството на Азербайджан в България. Авиокомпанията е дъщерно сдружение на националния транспортьор Азербайджански авиолинии. Директните полети бяха контрактувани при формалното посещаване на президента Румен Радев в Баку през октомври 2017 година при срещата му с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Очаква се директните полети да развият икономическите връзки и да усилят броя на азербайджанските туристи в България. От посолството означават, че България е първата дестинация в Европейския съюз, където ниcкотарифната самолетна компания ще реализира пряк полет.

Фермери ще получат над 1 млн. лв. обезщетения след бедствията през тази година
Държавен фонд " Земеделие " ще отпусне 1.044 млн. лева за компенсиране на вреди след неподходящи климатични събития през тази година, които могат да бъдат приравнени на естествени бедствия, оповестяват от институция. За доплащане по схемата помощ за компенсиране на вредите по земеделските култури, настъпили през 2017 година, е провиснал спомагателен запас от 700 хиляди лева Подпомагане ще получат аграрни стопани, подали заявление по схемата за държавна помощ от 23 октомври до 10 ноември 2017 година Средствата са от бюджета на Разплащателната организация.

SoftBank желае 30% отстъпка от оценката на Uber, с цел да влага в компанията
Японският конгломерат SoftBank Group и група вложители се пробват да купят дял в Uber Technologies при забележителна отстъпка от оценката на компанията, която сега е 69 милиарда $. Така те се стараят да приключат договарянията по една от най-големите покупки на акции в частна компания, оповестява Bloomberg.
SoftBank и сътрудниците ѝ, в това число капиталовите компании Dragoneer Investment Group и General Atlantic, оферират да влагат над 6 милиарда $ за дял, който ще оцени компанията с растящи облаги на 48 милиарда $. Оценката е с към 30% по-ниска оценка от тази, която Uber получи в последния кръг на набиране на средства съгласно осведомени източници. Осъществяването на инвестицията от японската SoftBank е главен приоритет за новия основен изпълнителен шеф на Uber Дара Косровшахи, който счита договорката за късмет да спре разрива в компанията и да притегли нов мощен съдружник. Uber завършва една сложна година, в която съоснователят и някогашен основен изпълнителен шеф Травис Каланик трябваше да подаде оставка под напън. Наскоро сдружението призна и че е скрило хакерска офанзива, при която са били изложени на риск персонални данни от 57 млн. клиенти и водачи.

Shell ще създава станции за бързо зареждане на електрически коли
Британско-холандската енергийна компания Shell разгласи, че ще си сътрудничи с немски производители на коли за построяването на бързи станции за зареждане на електрически коли. Shell се причислява към взаимния план Ionity на BMW, Daimler, Volkswagen, Audi, Porsche и Ford, разгласи петролната компания.
През идващите две години Shell има намерение да сътвори мрежа от станции за бързо зареждане в няколко страни в Европа. Предложението в началото ще обгръща 80 магистрални маршрута. Наскоро австрийската петролна компания OMV също разгласи, че желае да модернизира своите бензиностанции, с цел да може да обслужват и електрически коли. Германският енергиен колос EON пък се сплоти с датския оператор в областта на електрическата подвижност Clever, с цел да построи мрежа от станции за бързо зареждане на коли по европейските автомагистрали, до момента в който Европейски Съюз се пробва да подтиква по-широко разпространяване на електрически коли.

Киберпонеделникът донесе рекордни продажби в Съединени американски щати
Продажбите в границите на така наречен киберпонеделник (след Деня на благодарността в САЩ) са напът да генерират доходи за 6.59 милиарда $, сочи изследване на Adobe Insights от понеделник вечерта, представено от CNBC.
Това съставлява нарастване от 16.8% спрямо предходната година, разяснява Adobe. Фирмата мери 80% от онлайн транзакциите на 100 огромни американски компании за търговия на дребно. Първоначално Adobe предвижда общо онлайн разноските да минат сумата от 6.5 милиарда $, което би било задоволително, с цел да трансформира киберпонеделника в най-големия ден за цифрово извършване на покупки в историята на Съединени американски щати. Най-вероятно Amazon ще прибере най-голямата част от приходите, като се чака компанията да има 42% дял от всички онлайн продажби, демонстрират калкулации на Slice Intelligence.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР