Вулкан в Исландия изригна за пръв път от 900 години

...
Вулкан в Исландия изригна за пръв път от 900 години
Коментари Харесай

Вулкан в Исландия изригна за пръв път от 900 години

Вулкан в Исландия изригна за пръв път от 900 години насам. Активността се следи във вулканичната система Крисувик на полуостров Рейкянес в югозападната част на Исландия, на към 40 км от столицата Рейкявик. Изригването е почнало през нощта и тази зона бе неразрешена за полети. Временно бяха спрени полетите от и до интернационалното летище. Издадено е предизвестие за падащи скали и камъни, както и за вероятни свлачища. 

От Исландското метеорологично бюро прецизират, че на сеизмометрите се вижда доста малко турбуленция, добавя БГНЕС. Вулканичните изригвания в този регион са разливни (при тях лавата се излива от земята), за разлика от избухливите, които бълват пепелни облаци високо в небето. Сега при изригването се е образувала пукнатината с дължина до 700 метра

Вулканичната система Крисувик не е била дейна през последните 9 века. Последното изригване на самия полуостров Рейкянес пък е преди към 800 години. Учените обаче насочиха вниманието си към района, откакто на 24 февруари в околността на Рейкявик беше записано земетресение с магнитуд 5,7, последвано от над 50 000 по-слаби земетресения - над 50 000. Това е най-големият брой земетресения от началото на цифровите записи през 1991 г. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР