Вцентралното фоайе на Регионална библиотека Сава Доброплодни - Сливен, от

...
Вцентралното фоайе на Регионална библиотека Сава Доброплодни - Сливен, от
Коментари Харесай

В Регионалната библиотека на Сливен е експонирана документална изложба, част от програмата за Седмицата на любовта 

Вцентралното предверие на Регионална библиотека „ Сава Доброплодни ” - Сливен, от днесдо 29 февруари, е експонирана художествено-документална галерия „ С обич за теб! – картички „ валентинки “ и истински пожелания от предишното и през днешния ден “, като част от програмата на проведената от културната институция Седмица на любовта,посветена на празника на влюбените - Св. Валентин.

На 8 пана и в шест витрини със фотоси, печатни издания, репродукции, копия и истински експонати на картички „ валентинки “ са показани любопитни и малко известни обстоятелства към възникването на празника Св.Валентин и традициите за отбелязването му от 14 век до през днешния ден и историята, стиловете и знаците на станалите наложителни атрибути на празника – картичките „ валентинки “ от първата валентинка в писмен тип на френския благородник, пълководец и един от първите велики френски поети Шарл херцог Орлеански от кралската династия Волоа, изпратена до неговата брачна половинка Изабел дьо Волоа през 1415г. и до наши дни. Централно място в експозицията е отделено на 50 истински картички „ валентинки “ /от интервала 1897-1930г./ от сбирката на Исторически музей - гр.Горна Оряховица. Представените експонати са от разнообразни раздели - еротика, експресионисти, копия от картини на известни художници и други Част от картичките са били отпечатани в чужбина и импортирани оттова, а изложените картички от 20-те и 30-те години на XX век са печатани в България. Специален интерес съставляват няколко от изложените картички „ валентинки “, които са от кореспонденцията с картички сред горнооряховчаните Анастасия Табакова и Стоян Георгиев. Те са част неповторима сбирка на музея, явяваща се най-дългата любовна преписка, засвидетелствана с „ валентинки " и траяла 25 години.

В обособена витрина са показани и над 40 неповторими модерни ръчно направени картички. Представени са и мостри на истински послания и пожелания, които са неделима част от картичките „ валентинки “.

За всеки клиент на изложбата от библиотеката са подготвили като подарък свитък с прелестно стихотворение отдадено на любовта.

Входът на изложбата е свободен.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР