Второто за София събитие, част от 23-та Европейска нощ на

...
Второто за София събитие, част от 23-та Европейска нощ на
Коментари Харесай

Нощ на прилепите организират в Софийския зоопарк

Второто за София събитие, част от 23-та Европейска нощ на прилепите, ще се състои в столичния зоопарк през днешния ден от 15.00 ч., оповестиха уредниците от Фондация "Наука за природата ".

Срещата се прави взаимно с "Фортис Визио " и Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания при Българска академия на науките. Гостите ще имат опция да вземат участие в просветителни действия, посредством които ще схванат за какво прилепите са супергероите на природата. Те ще научат какво да вършат, в случай че в дома им попадне прилеп. За най-малките гости са планувани доста изненади, както и разнообразни работилници, в които те ще могат да рисуват и оцветяват, да си създадат сами маска на прилеп, самите те да бъдат нарисувани като прилепчета или да се включат в играта "Загадките на кафявото прилепче ". Малко след здрачаване ще бъде направена и проява на работа с бат детектор /детектор за прилепи/, посредством който ще се ревизира какви типове прилепи се срещат на територията на зоопарка, както и ще може да се чуят звуците, които издават.

Организаторите припомнят, че прилепите са бозайници и не са гризачи, макар че външно наподобяват на такива и някои хора ги назовават "летящи мишки ". Те унищожават големи количества инсекти, доста от които са вредители. Едно малко кафяво прилепче, което тежи към 5 г, изяжда 3000 инсекти на вечер и единствено за един час може да изяде 1200 комара. Най-старият прилеп, чиято възраст е открита от индивида, е на над 41 година Страната ни е дом на 33 от 35-те типа прилепи, срещащи се в Европа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР