Второто освобождение има необичайна съдба за български документален филм. Той

...
Второто освобождение има необичайна съдба за български документален филм. Той
Коментари Харесай

"Второто освобождение" вече е достъпно за всички

" Второто избавление " има необикновена орис за български документален филм. Той излезе още в края на 2021 година и от този момент се появяваше главно във фестивалния плакат и дребните арт кина (Златен ритон, София филм фест, Фестивал на българското кино " Васил Гендов " и пр.) и все пак разпалваше полемики там, където се появи. Неочакваната му премиера по Българска национална телевизия преди седмица го сложи във фокуса на публичния интерес. Скорострелно той се появи качен онлайн, само че един път бе свален от YouTube поради неуредени авторски права. Часове след Деня на Европа и самопровъзгласения от СССР  " Ден на успеха ", филмът към този момент е наличен за всички - той ще остане за непрекъснато в YouTube страниците на Държавна организация " Архиви " и продуцентската компания " Омега филмс ", освен това с добра екранна резолюция. 

" Второто избавление " не борави с едри киновнушения и естетически похвати, той разчита на силата на фактите и в този смисъл е повече журналистика, в сравнение с кино. Но обстоятелствата, които ще научите от него, са в действителност потресаващи.Чрез архивни летописи и документи, огромна част от които се демонстрират обществено за първи път, " Второто избавление " пресмята човешките, материални и морални загуби на българската страна, откакто Съюз на съветските социалистически републики ѝ афишира война на 5 септември 1944 година. На българска територия нахлува Червената войска с над 250 000 души, 5000 танка, 1000 самолета и целия Черноморски флот. Окупацията продължава три години и коства на България 135 млн. $ – съвсем два пъти повече от публично избраните репарации, които страната би трябвало да заплати като изгубила Втората международна война.

" Второто избавление " стартира със стряскаща персонална история - малък служител от Казанлък написа до министъра на войната в София по какъв начин съветска военна кола е премазала единственото му дете, 5-годишния Тодорчо, и даже не е спряла. Списък с над 150 имена споделя за елементарните хора (и деца), прегазени от руски камиони, ограбените домове и изнасилените от пияни руски бойци жени; лист с артикули демонстрира какъв брой кг шунка, кренвирши и кашкавал си е поръчал да му бъдат безплатно доставени неизвестен руски офицер. Режисьорът Светослав Драганов и историчката проф. Евелина Келбечева, съсценарист и основател на плана, прекарват месеци измежду досиетата на ДА " Архиви ", с цел да опишат как се основава легендата за " освободителната “ акция на руските войски в България, която води до политически и финансов срив, а също и до нравствена смяна в българското общество, която съгласно създателите е забележима и през днешния ден. Във кино лентата, споделят създателите, са останали към 2-3% от всичко, което са прегледали. Тези документи са били съхранявани в Министерство на външните работи и предани в Архива, не без опозиция, едвам преди няколко години - седем десетилетия след събитията, които разказват.

Филмът закупи добавена стойност поради вилнеещата към този момент над два месеца война в Украйна и приликите сред съветската имперска политика и държанието на съветските бойци тогава и в този момент, тук и там.  " Войната в Украйна отвори очите на мнозина, че историческите паралели с оповестяването на война на България от Съюз на съветските социалистически републики през септември 1944 година и това, което става през днешния ден в Украйна, са доста директни. Използват се същите идеологически клишета, същите неистини и дезинформация: преследват се някакви несъществуващи нацисти, някой би трябвало да бъде освободен, някой би трябвало да бъде осъден и погубен ", споделя режисьорът Светослав Овчаров в изявление пред " Капитал ". Той се надява, че хората ще гледат кино лентата му, който е неговият принос към това " да не се постанова един ден децата ни да вършат филм " Третото избавление ".

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР