Второто най-дълбоко земетресение, регистрирано някога, позволи на учените да надникнат

...
Второто най-дълбоко земетресение, регистрирано някога, позволи на учените да надникнат
Коментари Харесай

Откриха планини, по-високи от Хималаите под земната повърхност

Второто най-дълбоко земетресение, записано в миналото, разреши на учените да надникнат под повърхността на планетата, разкривайки върхове по-високи от тези в Хималаите.

Учените са съумели да открият гигантските структури в данните от сеизмичните талази, уловени по време на земетресението в Боливия през 1994 година с магнитуд 8,2 по Рихтер и дълбочина 647 км, демонстрира изследване, оповестено в списание Science.

Земната тога е формирана от гъста силикатна канара, която се простира от кората до ядрото, което съставлява 84% от размера на нашата планета. На 410 благи от повърхността, се намира граница, известна като 660-километровото спиране, която разделя мантията на горно и долно равнище.

Топографията на тази граница е извънредно сложна за разчитане заради нейната компактност, тъй че един от дребното способи това да стане е чрез сеизмичните талази. Вълните се срещат с разнообразни текстури, минерали и структури и се отразяват от тях по метод, сходен на този, какъвто светлинните талази отразяват обекти, осигурявайки на учените сеизмични фотоси.

Изследването на измерванията, направени по време на земетресението в Боливия, е разрешило на учените да реконструират структурите на това 660-километрово спиране. " Големите трусове разрешават на сеизмичните талази да пътуват през мантията и ядрото, да се отклонят от 660-километровото спиране и да се върнат назад през Земята, с цел да бъдат засечени в земната кора ", споделя Джесика Ървинг, геофизик в Принстънския университет и създател на изследването.

Чрез данните от земетресението, екипът учени открива в 660-километровата граница " по-голяма топография от Скалистите планини или Апалачите ". " Не мога да ви дам тъкмо пресмятане ", споделя Ървинг във връзка с надморската височина. " Но планините на 660-километровата граница могат да бъдат по-високи от Хималаите ", добави той. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР